0

И зключително рядък случай на пациент с микроб, който е резистентен към всички налични в България антибиотици, представи д-р Атанас Панев от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на Европейския конгрес по костно-ставни инфекции в Барселона. Става въпрос за съвместните усилия на ортопедите от столичната болница и специалисти от Института по заразни и паразитни болести, съобщават от болницата. Така след 28 операции и множество инфекции, причинени от мултирезистентен микроб, бившият спортист отново е на крака.

Кошмар

Кошмарът за 24-годишния варненец започва през 2017 година, когато след автомобилна катастрофа получава много тежки травми. Последват множество операции и антибиотици, към които постепенно става резистентен.
„Бях обиколил почти всички ортопедии в България и бях решил, че ще търся спасение в чужбина. Ходих на консултация в Турция, в Гърция. Никой не смееше да се ангажира с прогноза или с обещание, че може да ми помогне“, разказва младежът. Тогава попада в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.



Началникът на клиниката проф. д-р Пламен Кинов също не му дава гаранция, но обещава да опита. „Професор Кинов имаше готов план – обясни ми първо, второ, трето. Ще сложим един спейсър - заместител на ставата, натоварен с антибиотик, за да може да се преодолее инфекцията, ако той не подейства – втори“, спомня си Митко. Така и става. 20 дни след операцията се появява рецидив и спейсърът е заменен с нов. Междувременно българските лекари започват да подготвят момчето за лечение в чужбина, тъй като инфекцията му е резистентна към всички възможни и регистрирани за употреба антибиотици в България, а заради ковид пандемията опитите да изпишат такъв от чужбина се оказват неуспешни.

Рецидив

Докато се подготвят документите, а медиците се опитват да го стабилизират, за да могат да го предадат в ръцете на западните си колеги, настъпва рязко влошаване. Следва операция по спешност в Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ. И започва голямото чакане. Един, два, три, пет, десет, двайсет дни... Няма рецидив. Следва нова, всички се надяват последна, операция по поставянето на „истинската“ тазобедрена става. Така пет дни след операцията и общо пет години след инцидента бъдещият юрист може отново да ходи сам, да слиза, да изкачва стъпала.

„Тъй като е лекуван и опериран многократно, давани са му всички възможни антибиотици, Георги дойде при нас с мултирезистентен микроб, който не беше чувствителен на нищо. По тази причина бяхме много затруднени – дори не толкова в хирургията, колкото в излекуването на инфекцията. Опитахме експериментално лечение, каквото биха приложили в чужбина, и слава Богу успяхме“, разказва проф. д-р Кинов. Но допълва, че дори и сега няма гаранция – понякога тези инфекции са много упорити, може да се появи рецидив след 15-20 години“, казва още той.