0

Б ългария ще бъде с 4, 4 градуса по-гореща до 2100 година. Това е едно от заключенията от доклада на природозащитната организация WWF България и фондация "Конрад Аденауер".

До 2050 година пък в страната ни може да има месеци с температури над 30 градуса. Чакат ни и повече от 40 тропически нощи, когато температурrтe ще останат над 20 градуса, което значително увеличава топлинните удари и топлинния стрес.

България е една от страните в Европа, които ще бъдат сериозно засегнати от въздействието на глобалното затопляне с над 1,5 градуса по Целзий. Според доклада България се намира на климатичен кръстопът. Валежите у нас ще намалеят с повече от 20 процента, застрашавайки водоснабдяването на градовете и селското стопанство. Добивите от пшеница и царевица в страната ни ще намалеят с една пета. До 2090 г. тежки летни засушавания ще се случват всяка година, докато наводненията - веднъж на всеки 50 години - могат да се увеличат четири пъти.

За преодоляването на климатичните предизвикателства редица сектори като транспорт, земеделие и икономика трябва да се трансформират, смятат експертите. Българският бизнес трябва значително да увеличи инвестициите си в слънчева енергия и други възобновяеми източници на електроенергия, автопаркове с нулеви емисии и нулеви или дори положителни енергийни и офис сгради. Всяка една от тези инвестиции ще помогне на бизнеса да спестява разходи и да генерира приходи. За да бъде превърната България в климатично неутрална икономика до 2050 г., трябва да бъдат решени три предизвикателства - производство и използване на възобновяема енергия; повторно използване и рециклиране на суровини и продукти, както и регенериране на естествените екосистеми.