0

Н ай-големият пазар в света е валутният (FOREX) пазар. На дневна база се извършват транзакции на стойност над 7,5 трилиона долара според Банката за международни разплащания. За да поставим това в перспектива, Съединените щати имат годишен брутен вътрешен продукт от около 25 трилиона долара. Така за три дни се търгува валута на стойност колкото годишното производство на американската икономика.

Tavex

Бидейки толкова голям пазар, той се състои от стотици милиони пазарни участници ежедневно. Не само големи финансови институции или компании, желаещи да разширят бизнеса си в други страни, но и милиони хора, които обменят валута всеки ден. Най-активните са така наречените „дневни търговци“, които проверяват валутни двойки по часове всеки ден, за да открият бъдещи възможни тенденции. В тяхната работа времето е всичко. Но какво да кажем за обикновения човек, който иска да отиде на почивка, спестява в международни валути или просто трябва да плати за имот в друга валута? За тях тази статия предоставя няколко съвета, за да се възползват от най-изгодните обменни курсове.

Кой продава и кой купува?

Преди да обсъдим съветите, нека установим страните на всяка валутна сделка. Винаги има продавач на валута и купувач на валута. Обменният курс между всеки две валути представлява цената на "базовата" валута по отношение на "котираната" валута. 

Нека дадем пример. Може да искате да обмените долари в лева. Валутната двойка се обозначава като USD/BGN. „Базовата“ валута е USD – американският долар; „котираната“ валута е левът. Обменният курс изразява колко лева трябва да платите за един американски долар. Или каква е цената на „базовата“ валута, „котирана“ в лева. Както бе споменато по-горе, всяка сделка има два партньора. Въпреки това всеки партньор също е и продавач, и купувач. 

Продължаваме с примера с долари в лева. Вие имате долари, които искате да обмените за лева. Всъщност вие искате да продадете долари и да купите лева. Сега тази перспектива е точно противоположната. Обменното бюро ще бъде купувачът на долари и продавачът на лева. Това е причината, поради която, когато гледате обменен курс, винаги трябва да гледате противоположното действие на вашето. Тоест, ако продавате долари, трябва да гледате котировката „купува“, защото обменното бюро купува валутата от вас.

Кога да купувате валута?

Има много случаи, в които човек би искал да купи валута. Като примери имаме туризъм, плащане в чужда валута или дори спестявания в международна резервна валута. Международна резервна валута, известна още като „твърда валута“, е една от следните: долари, евро, британски лири, швейцарски франкове. Може да има и канадски и австралийски долари, но те едва ли носят някакви ползи от обменния курс в средносрочен и дългосрочен план. 

За човек, който желае да отиде на почивка, най-доброто време за покупка на чуждестранна валута би било след туристическия сезон. Защо? Защото по време на туристическия сезон обменните бюра могат да начисляват по-високи маржове на валутите, които продават. Това може да се превърне в плащане на повече от националната валута за същото количество чужда валута. Също така, след туристическия сезон имате по-голям шанс да намерите банкноти с по-малък номинал. Тъй като всеки по време на туристическия сезон търси банкноти с по-малък номинал, валутните бюра могат бързо да се изчерпят от тях. Но след сезона много хора се връщат от своите ваканции с такива банкноти и вие можете да се възползвате от това.

Кога да продавате валута?

Ако купуването се препоръчва извън туристическия сезон, продажбата би била по-добра по време на сезона. Не само, че имате шанс да получите повече за валутата, която имате, но в контраст с това, което споменахме по-рано, в зависимост от количеството и номиналите на банкнотите, можете да получите дори по-висок обменен курс. Защо се случва това? Защото валутните бюра, когато имат нужда от банкноти с по-малък номинал на определени валути, обикновено се обръщат към банките. В банката валутното бюро плаща комисиона за всички видове банкноти. Но колкото по-малък е номиналът, толкова по-висока е комисионата. Следователно, в зависимост от това какво валутното бюро има в сейфа си, може да ви бъде платено повече за това, което имате. За оценка на сезонността на валутите, тук можете да намерите таблица с периоди, когато туризмът е по-висок в най-търсените дестинации:

Държава Валута Период
България Български лев (BGN) Юли - Август
Швейцария Швейцарски франк (CHF) Януари - Март
Великобритания Британска лира (GBP) Септември - Декември
Унгария Унгарски форинт (HUF) Ноември - Декември
Япония Японска йена (JPY) Март - Април
Турция Турска лира (TRY) Април - Август
САЩ Американски долар (USD) Декември и Март
Обединени арабски емирства ОАЕ дирхам (AED) Февруари - Април
Египет Египетска лира (EGP) Март - Май
Индонезия Индонезийска рупия (INR) Януари - Април и Август - Септември
Йордания Йордански динар (JOD) Март - Май
Мексико Мексиканско песо (MXN) Ноември - Януари
Тайланд Тайландски бат (THB) Ноември - Февруари

Общо взето, за да се възползвате по-добре финансово, е препоръчително да реагирате противоположно на това, което прави пазарът. Когато всички купуват и цената се увеличава, вие трябва да продавате и обратното. Това важи и за покупка и продажба на валута.