0

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли 2024 г. от 9.00 часа.

Все още обаче не е ясно дали ГЕРБ- СДС ще успеят са сформират правителство с подкрепата на други политически партии. Според Борисов червените линии, които се чертаят от другите формации, са спънка пред кабинет с първия мандат.

Преди ден в коарите на НС Борисов изтъкна, че държат на думата си и ще предложат правителството на малцинството. Този кабинет обаче ще бъде изцяло на ГЕРБ. „Всички други алтернативи се приемат лошо от симпатизантите ни“, каза той.

Борисов поясни, че не желае подкрепа от отделни депутати, а от цели партии. Причината – не искат да ги обвинят, че са ги купили. „И стотинка няма да се даде за подобно нещо“, каза той и след това добави: „Аз не съм Кирил Петков. Не викам никого в лаборатории и апартаменти. Не пазарувам депутати“. „С 68 депутати какво правителство да се направи. То ще бъде едно непрекъснато изнудване. Правилното в така разчертаните линии е да се отиде на избори“, обясни Борисов и добави, че няма договорка с ДПС. „Ще предложа правителство на отговорността. Ако излязат ПП и ДБ и кажат, че го подкрепят, или партия с физиономията си, тогава ще избегнем изборите“, заяви той.

През това време пред държавния глава по време на консултациите ИТН повтори тезата си за експертно правителство с предварително обявена програма, която да се спазва и за определен срок за действие.

Според шефа на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в условията на криза това е единственият изход. По думите му трябва да се действа практично. Първо да се обяви каква ще е програмата, а след това да се търсят министри, които да я изпълняват. ИТН не държи премиерът да е от техните редици. Съгласни са да е човек, близък до някоя друга партия, стига да има съгласие от останалите.

По думите на Йорданов политическите кабинети не са работещи. Той изрази надежда, ако първите два мандата се провалят, при третия да има възможност за разговори и достатъчно здравомислие сред партиите, които да загърбят страховете си. Ако третият мандат бъде даден на друга формация, ще отидат на разговори. На въпроса на Радев дали е нужна реформа на изборната система Йорданов повдигна тезата за президентска република.

„Величие“ на свой ред изтъкнаха пред Радев, че нямат яснота какви приоритети и задачи ще изпълнява бъдещият кабинет – независимо дали той е на малцинството, или съставен по друга формула. Затова и не казаха категорично дали биха дали подкрепа за такъв.

Преди това искат да знаят целите на правителството. Според шефа на ПГ на „Величие“ Николай Марков експертният кабинет не е полезна формула, защото така се крие коалиционно управление. Нямат амбициите да получат третия мандат, но ако стигне до тях, ще предложат програмен кабинет. Депутатите от „Величие“ ще бъдат в залата при гласуването и няма да свалят изкуствено кворума. Марков поиска, а по-късно и получи извинение от Ивелин Михайлов заради твърденията му, че има „пробити“ депутати от „Величие“.