0

В сички обекти работят при изискване на зелен сертификат. Сертификатът се възприема като мярка и той дава резултат и работи добре.Това обясни заместник-министърът д-р Александър Златанов. 

Всички обекти работят при изискване на зелен сертификат. Сертификатът се възприема като мярка и той дава резултат и работи добре.Това обясни заместник-министърът д-р Александър Златанов. 

По думите му  има дискретни данни за обръщане на пандемията, заболеваемостта на 14 дни започва да пада. "Положителността на тестовете на 14 дневна база започва да намалява. Вече съотношение  заболели и постъпили в болница е много по-различно, отколктото различни пикове на пнадемия. С две думи- има мнгоо заболели, по-малко хора настанени в лечебните заведения", каза Златанов.

Той уточни, че благодарение на въвеждането на зелен зертификат много дейности  и обкети сега работят, които при локдаун биха били затворени.По думите му мерките се спазват. Освен това властите създават организация, така че тзеления сертифкат да работи ида  дава резултата. " Със зеления сертификат се спира разпространение на веригата на вируса. Заради изискването на тест е намаляла много скритата заболеваемост. Така прекъсваме разпространението на заразата", обясни още той. П думите му се търси активно решение за това дали при наличенето на антитела може да се издава сертификат. "Търсим активно решение за антителата, то ще е експертно становище, решението няма да е политическо", увери още златанов. Той е категоричен, че ако се  вземе решение, което антителата да се признават за сертификат, то ще е безопасно и няма да затормози епидемичната обстановка. Зам.-министърът на здравеопазването д-р ТомаТомов допълни, че се чакат до края на тзи седмица няколко екпсертни становища дали може антителата да са за маркер за преболедуване и другата седица ще се вземе решение.

В правомощията на министъра на образованието е да преподреди логистиката така че преподавателите, които отказват да се тестват, да се заместват с други, коментира Златанов. 

Здравните власти коментираха и дали има противопоказания за поставяне на ваксина. Предстои през следващите дни Министерството на здравеопазването ще обобщи противопоказанията за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Т

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов обясни, че  "контраиндикация" е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност на някои  хора към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Той обясни, че  отлагане във времето на ваксина е възможно при наличието на остро-инфекциозно заболяване или друго остро състояние, както  декомпенсиране на хронични заболявания като сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения.

Златанов от своя страна добави, че когато има системно заболяване в изострена фаза ,не бива да се поставя ваксина . в момент на ремсия е подходящ момент. „Когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора. Отмине ли това състояние – вече може да се приложи ваксина“, поясни д-р Златанов.

Хората, които имат противопоказание за поставяне на ваксина обаче, няма да получават зелен сертификат на това основание. За да се сдобият с  документа, те ще трябва да се тестват или ако имат сертификат за преболедуване. Ще бъдат въведени и формуляри, които да отчитат наличието на противопоказания за имунизация. Те ще бъдат попълвани от лекарите във ваксинационните пунктове.

По отношение на разара на пандемията и идеята да се пренасочат специалсити от места, където има излишък, Златанов заяви, че за момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат с борбата срещу COVID-19. По думите му командироването обаче не може да става на сила.

По думите ми се следи стриктно ситуяцията с развитието на пандемията у нас. Според него засега няма необходимост от локдаун. Той отказа да назове конкретен праг на брой заболели, хоспитализирани или починали пациенти с COVID-19, ри които да се въведе локдаун.