0

В ърховен магистрат, избран на случаен принцип, както при разпределение на делата, ще разследва главния прокурор при сигнал за престъпление. Това обясни пред правната комисия в НС правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Върховен магистрат, избран на случаен принцип, както при разпределение на делата, ще разследва главния прокурор при сигнал за престъпление. Това обясни пред правната комисия в НС правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Тя бе изслушана от депутатите в комисията при първото й редовно заседание. Всяка от партиите зададе въпроси на министър Йорданова за съдебната реформа. Тя обясни, че на 15 януари трябва да бъде изпратен в Брюксел ремонтирания План за възстановяване и устойчивост. В него е разработен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, в който е предвидено той да бъде разследван от висш магистрат, когато има данни за извършено престъпление. Специфичният механизъм предвижда на случаен принцип чрез автоматизиран избор да бъде определен следовател или прокурор, който да поеме това разследване. Докато то трае, се предвижда главният прокурор временно да бъде отстранен от длъжност. Разследващият магистрат след края на делото ще има възможност да стане съдия на съответното ниво. 

"Най-добрият начин за решаване на проблема е промяна в Конституцията", заяви Йорданова. 

На въпрос за предвижданото разделение на КПКОНПИ тя отговори, че проектът в момента все още се доразвива и част от решенията не са готови окончателно. Не се предвижда промяна на кръга от лицата, които попадат в обхвата на закона, а предвидените разследващи функции на комисията няма да се припокриват с тези на други институции. Предвижда се още създаването на методика за оценка на имуществата, за чието отнемане комисията претендира. Антикорупционните производства няма да бъдат преразглеждани, уточни правосъдният министър. 

Йорданова потвърди пред депутатите, че приоритети са реформирането на КПКОНПИ, закриването на спецправосъдието, промяна във функционирането на ВСС и създаването на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. 

Ако управляващите успеят да постигнат конституционно мнозинство, те възнамеряват да променят основния закон по отношение на статута на главния прокурор, укрепване на съдийското самоуправление и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. 

След изслушването пред правната комисия министър Йорданова обясни пред журналисти: "По настояването на ЕК разследващият главния прокурор трябва да е съдия-следовател, но подобна фигура в конституцията не фигурира. Възможни са няколко варианта. Възможно е кръгът от магистратите да съдържа прокурор, следовател, съдия на съответното високо ниво, а по време на разследването този следовател ще има функциите на прокурор". Този механизъм трябва да бъде оформен текстово до 15 януари, защото ще бъде разписан в Плана за възстановяване, който трябва да бъде пратен до евроинституциите до средата на месеца.

"Решение на КС от 2021 г. показва набор от критерии, които указват, че лицето, което разследва главния прокурор, не трябва да бъде толкова специфично. Търси се този баланс хем да не се създава усещане за извънредност, а от друга страна да се даде гаранция за това, че този разследващ магистрат ще си свърши работата. Той ще се избира ад хок сред действащите магистрати за конкретен случай и няма да е постоянно действащ", каза още Йорданова.

"Трудностите в намирането на коституционно мнозинство не трябва да ни отказват да свършим поне минимално възможното на законодателно ниво", каза тя.

На въпрос дали вижда война между МВР и прокуратурата, тя отговори, че както главният прокурор, така и министър Бойко Рашков трябва да изпълняват работата си по най-добрия възможен начин.