0

Американски учени от Филаделфия успяха да отгледат агне в пластмасова утроба, която до 5 години ще може да се използва и за спасяването на недоносени бебета, съобщиха Ройтерс и в. "Дейли мейл".

Учени, начело с д-р Алън Флейк, създали устройство, което било тествано с успех върху зародиши на агнета, съответстващи на 23-тата седмица при човека. Ембрионите успели да развият без проблем своите органи в портативния инкубатор в този критичен период.

Въпреки че има опасения, че скоро хората ще станат излишни в животосъздаващите процеси, учените изтъкват, че разработката не е предназначена да сложи край на бременността, а ще помогне на недоносените бебета да попаднат в безопасна среда.

За разлика от традиционните инкубатори, "извънматочният уред" имитира условията в майчината утроба. Бебето е заобиколено от течност, близка по състав до амиотичната, което му позволява да диша и чрез пъпната си връв. Това улеснява поддържането на стерилна среда, в сравнение с традиционните инкубатори с наличието на въздух.

Изследването е провокирано от факта, че недоносените бебета в 23-тата седмица, имат шанс едно към три да оцелеят, а в САЩ това е водеща причина за детската смъртност и заболеваемост.

С изкуствена утроба бебетата могат да продължат да се развиват – дори и само няколко седмици допълнително „нарастващо време“ може да бъде разликата между тежки здравословни проблеми и относително здраво бебе.

„Тези деца имат спешна необходимост от мост между майчината утроба и външния свят“, казва Алън Флейк, старшият изследовател на изследването.

Опити за такъв инкубатор се правят от 1996г., когато вестник „Ню Йорк Таймс“ обяви гръмко, че „изкуствената утроба съществува“ – статията тогава описва лаборатория в Токио, в която се експериментира с бебета – кози. Тогава всичко приключи с технически проблеми и провал при кръвообращението.