0

- Г-н Динев, какъв е интересът на Китай към България?

- Китайският бизнес се справя, видно е по цял свят. Проблемът е, че нашата държава не помага на българските компании, които искат да се представят в тази страна.

- Какво имате предвид? 

- Нашата палата е направила през 2019 г. над 130 събития, 32 изложения, за тях от държавата не сме получили нито стотинка, ние от палатата сме помагали на нашите предприятия. И още.

Миналата година постановление на Министерския съвет в противоречие на два закона практически отказва на бизнесмени от трети страни да инвестират в България. Има текстове, според които, ако си инвеститор от клас А или с приоритен проект, като инвестираш няколко милиарда у нас, имаш право на 3 години по време на инвестицията на легално пребиваване в България, след което губиш тези права. 

- Защо?

- Излиза, че като си дал парите си, вече не си нужен в България, понеже предприятието, което си създал, след третата година продължава да си работи и ти практически не им трябваш. 

- Но това за всички страни извън ЕС ли важи?

- Няма значение дали са араби, турци, руснаци, виетнамци или китайци. След третата година инвеститори от малки и средни бизнеси не могат легално да пребивават у нас, а големите след петата година. Ще ви кажа, че в момента визи за китайци не се издават, налице са тотални откази за бизнес визи, а България няма шанс да издаде за туристи, откакто трябва да издаваме шенгенски визи. 

- Но ние не сме в Шенген.

- Ние не сме в Шенген, но от първи април издаваме шенгенски визи за трети страни, включително и Китай. 

- Какъв беше редът досега? 

- Ние водим непрекъснато кореспонденция с Министерството на туризма (МТ) и с Министерството на външните работи (МВнР). Миналата година на 11 април имахме среща със зам.-министъра на МВнР Велислава Петрова и обяснихме, че няма как българските туропетори да плащат освен 35 лв. досега и 35 евро за обработка на виза на външна фирма, след като преди това туроператорите в цял свят ходеха в нашите посолства и кандидатстваха за визи за туристите, които ще дойдат у нас.

След разпореждането на МВнР, че визите в Китай издава външна компания към посолството, която се явява външен визов център, туроператорите трябва да й платят по 35 евро на турист. При срещата Петрова попита дали ние сме за едни 35 евро. Да, това е огромен проблем, защото всеки един туроператор трябва да отдели за 1000 китайски туристи, които ще дойдат в страната ни, горе-долу по половин милион евро годишно. 

- И как се реши този проблем?

- Ние казахме, че ще си решим проблема по друг начин. 

И понеже румънските визи се признават в България, тези китайци, които идват у нас, пристигат с румънски визи и така не е нужно да ходим във външен визов център.

Това е обидно, освен това България се лишава и от 35 лв., които поне щеше да получава, а 35 евро за виза отиват в Румъния. Като капак на всичко външната визова фирма връща китайските туристи и не им дават да си изкарат визи.

- А как стоят нещата сега с тези шенгенски визи, които трябва да издаваме за китайци?

- Сега е още по-сложно, защото при издаването на шенгенски визи има правила. Например ако туристът стои 9 дена в България, 3 дена в Гърция, ден в Унгария, два в Румъния, това означава, че съгласно правилата българските туроператори  трябва да изкарат българска виза. Туроператорите отиват във външната фирма да изкарат визи, но там отказват да приемат документите им. 

- Но каква е тази компания, откъде се е появила?

- Тя е английска компания с индийски собственици, но е регистрирана като китайска компания в Китай.

- И при румънците ли е така?  

- Не, разбира се, защото те не използват външна фирма, а посолството си да издава визи. Румъния не е като нас, това, че ние имаме посолство и нямахме посланик до 1 февруари, а все още нямаме търговски представител, явно си е изцяло наш проблем. 

- Тогава защо ние работим с тази външна фирма за визи?

- Ще ви отговоря така – не зная дали някой взема пари под масата, над масата, дали става дума за рекет или изнудване, аз просто съобщавам фактите. 

- Ако нашето посолство издава визите, колко ще струва?

- 15 евро. Те ще издават по наредбата за визите. А външната фирма отказва визи, защото тя не работи по наредбата за визите, защото е регистрирана като китайска компания и съответно работи по китайските закони. 

- И какво означава това?

- Това означава, че ще платите 35 евро за виза, 35 за визовия център и 100 евро на китайски туроператор, който трябва да придвижи нещата. И така българските туроператори са принудени да плащат примерно 200 евро на турист отгоре за виза. Аз написах на МВнР да променят тази процедура, запознахме и Министерството на туризма с този проблем. 

- И какво ви отговори външното министерство? 

- Те отговориха, че имат заповед да не използват посолството, защото хората са много заети и няма как да правят визи. А как преди това е обработвало визи не зная. 

- Но това е скандално, как реагираха Министерството на туризма?

- Те го научиха на 30 април от нас и не знаеха, че има такъв огромен проблем. Започнаха веднага да работят по него.  

- Има ли отлив на китайски туристи?

- Ние нямаме китайски туристи. По този повод мога да ви кажа, че бях в Будапеща наскоро на концерт. 20% от публиката бяха китайци, защото артистът работи с Китай, дори пя заради тях и китайски песни. Те летят направо за Будапеща, защото има три полета на ден от Китай за Унгария. Ние естествено нямаме директен полет. 

- А с другите страни от Азия?

- С Индия е същата работа, работим с визов център.

- А Япония? 

- С Япония няма как да стане с визов център, но японските туристи годишно у нас са около 1000. 

- Значи китайците за Празника на розите да не чакаме?

- Сигурно пак ще дойдат по някакъв начин, но с визи от Румъния, Гърция, а това бие по репутацията на България, а не туроператорите.

Това е той 

Лъчезар Динев е председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата

Има магистърска степен по бизнес информатика и комуникации от Университета за национално и световно стопанство (УНСС)

Член е на Гражданската координационна група за осъществяване на интегриран икономически проект в рамките на “Един пояс, един път” 

От 2008 г. започва да работи за взаимно изгодното развитие на българо-китайското сътрудничество и като председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата подпомага икономическото сътрудничество и приятелския обмен между правителствата на двете страни 

Лъчезар Динев е женен и има три деца.