Е дин от старите авери на най-известния български иманяр бай Желязко Императора, спипан в хода на специализирана акция за незаконно притежание на антични ценности бе осъден на пробация от състав на старозагорския окръжен съд след проточило се почти две години досъдебно производство.

Един от старите авери на най-известния български иманяр бай Желязко Императора, спипан в хода на специализирана акция за незаконно притежание на антични ценности бе осъден на пробация от състав на старозагорския окръжен съд след проточило се почти две години досъдебно производство.

61-годишният пенсиониран старшина от БА Антон П. Нешев бе признат за виновен, че е държал в дома си 3 монети: бронзова  на император Гета, сечена в Топир; една  с изображението на Александър ІІІ Велики и една на Максимин І от античния град Деултум на обща стойност 135 лв без да ги регистрирал по реда на Закона за културното наследство  и наредбата от 2009 г. за регистрацията  на движимите културни ценности.

Съдът е постановил известният в средите на иманярите и нумизматите заралия през следващите 12 месеца да има два пъти седмично срещи с пробационен служител.

Трите монети се отнемат в полза на държавата. Осъденият ще трябва да заплати  240 лв за направените разходи. Четвъртата иззета при обиска на 23 март м.г. в дома на Нешев  ще му бъде върната обратно, защото се оказала фалшификат на монета с лика на император Комод. Обратно ще бъде върната и бронзова монета без нумизматична стойност.

Почти като легенда се разказва, че преди  4 десетилетия съвсем младият тогава военнослужещ успял да продаде на Императора особено ценна монета, за която му наброили кеш пари, достатъчни да си купи нова-новеничка „Лада“. По него време соцвозилото струвало колкото средно голям апартамент.Според запознати обаче старозагорецът бил свързващо звено между столични колекционери на монети и регионалните изкопчии. Те припомнят че Нешев  беше задържан в хода на мащабна акция с участието на ГДНП – София , при която бяха арестувани братя- близнаци от Сливен от които бяха иззети 205 монети и културно-исторически ценности.В хода на досъдебното производство обаче не успели да докажат за него нищо повече от трите монети, които имали някаква стойност.

Случайно или не само ден след осъждането на Нешев е бил задържан 53-годишен жител на Гълъбово, от когото са  иззети 273 римски и византийски монети и 69 старинни предмета /пръстени, украси и острия на копия/ и един металдетектор.