0

Д елото за убийството на бившия криминалист Любомир Иванов – Любо Полицая претърпя тотално фиаско, а един след друг съдиите по него си правят отводи. Този е шестият, както „Телеграф“ пръв написа, че се очаква още преди месец. А причината е, че съдийката Ани Захариева е била в близки отношения с единия от поверениците, адвокат Петър Чалъмов.

БУКСУВА ЗДРАВО: Шести отвод по делото за Любо Полицая!

Чалъмов е бивш прокурор в София, а Захариева е била следовател. Двамата са имали колегиални и много близки приятелски отношения. Според адвокакът на двамата подсъдими Любомир Таков, макар у него и подсъдимите да няма впечатление за формирано лично негативно отношение от председателя на състава, въпросът за отвода е принципен. Той изтъкна, че съдия Захариева и колежката й от бившия специализиран съд съдия Лиляна Георгиева са се оттеглили от решаване и на друго медийно дело. Това срещу прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура, поради наличието на близки професионални отношения с подсъдимия магистрат в битността им на следователки.

Адвокат Таков изтъкна, че именно по тази причина на принципно основание и предвид общодостъпната информация за професионална ангажираност на съдия Захариева като следовател в преходен момент от живота й, а оттам и като част от органите на прокуратурата, то макар тя да не познава подсъдимите, оставането й в делото, поставя на дневен ред въпросът за нейната безпристрастност. Отводът на Захариава се очакваше, въпреки че тя го забави известно време. Като следовател тя е била в близки отношения с Чалъмов, който дълги години беше зам. районен прокурор на София и двамата работят заедно. Жената, с която той живее на семейни начала, пък в момента е колежка на Захариева в съда, разкриха още наши източници. Предходните пет съдебни състава, на които делото беше възложено, се отведоха от участие или поради съмнения за липса на безпристрастност, или поради интензивни контакти от служебен и личен характер в битността им на прокурори и следователи с убития Любомир Иванов в минали години. Любо Полицая бе ликвидиран пред дома си на 25 март 2022 г. При огледа в дома му наред с масонски атрибути от ложа, в която членуват редица високопоставени магистрати и изявени политици, са откирит и данни за криптокралицата Ружа Игнатова и убитият в ЮАР Красимир Каменов-Къро.

Също така се оказа, че и двамата обвинители по делото са бивши колеги с Любо Полицая. Това са наблюдаващите прокурори по делото - Илиян Банков и Детелин Георгиев. Първият е бил част от дознателския състав на столичното 2-ро РУ по времето, когато Любомир Иванов е началник на сектор „Криминална полиция“ в районното. Двамата всеки ден са работили като част от разследващ екип по дела, което предполага най-малкото близки професионални отношения, а те от своя страна обосновават съмнения за липса на непредубеденост и безпристрастност. Сходна е и ситуацията с бившия главен разследващ полицай на 4-то РУ СДВР и настоящ прокурор от СГП Детелин Георгиев. Той има дългогодишно лично познанство с убития, а съпругата на Георгиев - също разследващ полицай - е била пряко подчинена на Любомир Иванов по времето, когато той е бил зам.-началник на Първо РУ в София. Запознати с хода на делото твърдят, че прокурорите са отказали разпити на много интересни лица, изявили желание да свидетелстват. Такъв свидетел е Камелия Бикова, съпруга на единия от безследно изчезналите братя Византийци, за които оперативни данни сочат, че са преките извършители на покушението срещу Златомир Иванов – Златко Баретата. Готовност за разпит е изразила и Гергана Първанова, която е дългогодишен счетоводител на Красимир Каменов-Къро. Според съдържанието на молбата й в дъното на схемата стои Филип Стоянов-Фичо. Той пък е дясната ръка на Къро, но влиза в остър личен конфликт заради жена с Любо Иванов.

При убийството на Любомир Иванов полицаите намират множество вещи и предмети, които събуждат интерес. Освен масонски атрибути от ложа, в която членуват редица високопоставени магистрати и изявени политици, сред личните вещи на убития са и данни за криптокралицата Ружа Игнатова. Източници от родния ъндърграунд твърдят, че преди да се обърне към Христофорос Аманатидис-Таки за охрана, основателката на OneCoin е потърсила закрила при Къро, който обаче не бил заинтересован, но взел малко биткойни за финансиране на борбата им с Любо Полицая за възвръщане на позициите по границата с Турция, т. нар. златен гьол, основна роля в загубата на която пък играе прокурорският свидетел Филип Стоянов, който всъщност предава плановете на Каменов на опонентите му.