0

И нтензивното движение на автомобили през лятото е причина за много стълкновения с диви животни и това е проблем на целия свят. За съжаление у нас такава статистика не се води, но в много страни изучаването на проблема води до извода, че това е много важен фактор за нарастването на пътните произшествия. Още през пролетта например Общогерманският автомобилен клуб отправя предупреждение към шофьорите за повишения риск от стълкновения с диви животни. Веднага след завръщане към лятното часово време сутрешното движение по пътищата започва по-рано, т.е. още докато навън е тъмно. Именно по това време елените, лосовете и глиганите се връщат от покритите с млада трева поляни обратно в гората, където прекарват светлата част от денонощието.

Риск

Както отбелязали експертите, в ранните утринни часове висок риск от сблъсък с диви животни се наблюдава навсякъде, а не само в участъците, отбелязани със специални предупредителни знаци. Високоскоростните магистрали също не са изключение. Съгласно изчисленията им в първите седмици след смяната на часовото време катастрофите поради стълкновения с диви животни в Германия се увеличават с 20%. Общо за една година в страната загиват около 16 хиляди глигана и 200 хиляди елена. В случай на сблъсък специалистите съветват шофьорите в никакъв случай да не се доближават до дивото животно, дори ако то не дава никакви признаци за живот. В агресивно състояние след шока големите животни са способни да нанесат сериозни травми на човека.

IStock

Опасност от стълкновения с диви животни обаче съществува през цялата година. Такива аварии се случват в Германия средно на всеки две минути и половина. Общата годишна материална загуба се оценява на 450 млн. евро. Неотдавна голяма катастрофа се случила на автомагистрала, близо до Лимбург. Камион се врязъл в стадо диви свине, внезапно оказало се на пътя. Резултатът: един човек загинал, петима получили тежки наранявания.

Загинали

Експертите смятат, че броят на хората, загиващи по пътищата по вина на дивите животни, е още по-голям, отколкото сочи статистиката. Става въпрос за случаите, когато автомобилът в опит да избегне удар с диво животно излита встрани от пътя. При такива обстоятелства по междуградските и горските пътища в Германия ежегодно загиват около 1000 души. В последните 10 години катастрофите с диви животни, по данни на в. „Ди Велт”, са се увеличили с 30%. Една от причините е постоянното увеличение на тяхната популация. При това става дума главно за сериозни случаи – аварии с участието на диви свине, елени, лосове. За премазаните лисици и зайци често въобще не се съобщава.

След март-април следващият пик в катастрофите с участието на диви животни се пада през октомври. През есента стълкновенията дори са повече, отколкото напролет. Сумракът настъпва по-рано, животните по-рано излизат от своите дневни укрития, а водачите – след дългите летни дни – все още не са привикнали с шофирането на тъмно.