0

Д о края на септември, а и през октомври продължаваме да прибираме реколтата от домати, пипер, патладжани, бамя, зелен фасул и да ги консервираме. През това време е добре да осигурим калий чрез дървесна пепел или каменно брашно на доматите.

Много стопани още в началото на месеца започват да засяват спанака. Тази култура обаче може да се засява няколко пъти през есента, но не бива да закъснявате с разсада за предзимното засаждане на марули. Подходящият срок за тази работа настъпва обикновено през втората половина на месеца. Към края му пък може да се засяват и репички, съветват агрономите.

През това време морковите вече са наедрели, но по-добре ги изваждайте само ако ви трябват за консервиране или готвене. По това време те се чувстват по-добре, ако са в почвата. Същото се отнася и за хряна.

Салата

Средата на септември е подходящо време за засяването на спанака, марулята и салатата. Тези листни зеленчуци е най-добре да се сеят през няколко дни. Ако салатата и марулята са поникнали, продължавайте с грижите се за тях. Поливайте ги редовно и плевете при поява на плевели. След като образуват 3-4 същински листа, ги разсадете на постоянно място.

Зимен

Времето за засаждане на зимен чесън обикновено е септември-октомври, когато температурата на почвата на дълбочина 5 cм спадне до +12°C. Отделете скилидките от главите непосредствено преди засаждането. При засаждането трябва да се използват само големи (над 6 г) и средни (3-6 г) скилидки. Луковиците на зимния чесън са по-едри, скилидите са по-малко на брой, но по-големи, добре изхранени, но не много плътни. Не могат да се съхраняват продължително време през зимата. Поради по-краткия покой на пъпките те прорастват още през ноември и до края на февруари скилидите изкуфяват. Ето защо зимният чесън се използва само за консумация в зелено състояние. В България изборът на зимни сортове чесън е твърде оскъден, засега се отглеждат сортовете Здравец, Нора и Бял юнски №20.

Внос

Не се препоръчва засаждане от вносни сортове чесън, които се предлагат на пазара. В търговски вид луковиците от внос са много добре запазени, стегнати и здрави, но те не са изпитани в условията на страната. От друга страна, е възможно луковиците да са третирани с растежни регулатори за потискане на растежа с цел по-дълга съхраняемост, в резултат на което е възможно при полеви условия пъпките да не поникнат.

Летният чесън се съхранява много добре през зимата, но по размер луковиците са по-дребни, скилидите също, но на брой са повече от тези на зимния чесън. Засажда се през втората половина на февруари и началото на март.

При индустриално производство на чесън агрономите съветват да се тори преди засаждането със суперфосфат и калиев сулфат, както и амониева селитра.

Не трябва да се тори с пресен или полуразложен оборски тор.

Зелен

За производство на чесън за консумация в зелено състояние скилидите на зимния чесън се засаждат от края на септември до началото на ноември по схема 10-15 см между редовете и 8 см в редовете. Засаждат се малко по-дълбоко в почвата в сравнение с лука, на около 6-7 см, което спомага за образуването на по-дълги лъжливи стъбла. При по-гъсто засаждане на растенията стъблата са по-тънки и се увеличава броят на нестандартните растения. Скилидите се отделят от луковицата в деня на засаждането, за да се избегне развитието на бяло гниене. Избират се само най-едрите, външни скилиди за посадъчен материал. Най-дребните, вътрешни скилиди не се засаждат. За един декар са необходими от 150 до 300 кг луковици в зависимост от едрината им.

Първото окопаване е през ранна пролет

Първото окопаване на чесъна, евентуално съчетано с подхранване, трябва да се извърши по възможност най-рано през пролетта, за да се разрохка почвата, която се е уплътнила през зимата, и по този начин да се осигури въздух на кореновата система и да се стимулира растежът. При засушаване през март, април и май е желателно да се извършат от 1 до 3 поливания.

Прибирането на зеления чесън започва от края на април и продължава до края на май. Растенията се изваждат ръчно, почистват се от пожълтелите листа, почвени частици и се връзват на връзки по 10 броя. От един декар се получават около 10 000-15 000 връзки зелен чесън.