0

-40% от случаите на Омикрон протичат безсимптомно или с много леки симптоми


-Вероятно няма да се стигне до пълен локдаун


-Има чувствително повишение на заболеваемостта сред децата

-40% от случаите на Омикрон протичат безсимптомно или с много леки симптоми


-Вероятно няма да се стигне до пълен локдаун


-Има чувствително повишение на заболеваемостта сред децата

- Проф. Христова, може ли да се говори, че Омикрон вече се превръща в обикновен грип?

- Не, Омикрон си е вариант нa SARS-Cov-2, при който инфекцията протича доста по-тежко и с по-голям процент на хоспитализация и смъртност от грипа. Грипът също е тежко заболяване и не бива да се подценява, но двете величини са несравними. COVID-19 протича много по-тежко, дори и в по-лекия си вариант. Омикрон също не бива да се подценява. Новият вариант се развива предимно в горните дихателни пътища и причинява хрема, болки в гърлото и отпадналост, но има и много други случаи, при които има вирусна пневмония, тежко протичане, хоспитализация и смъртност.

- Има ли данни какъв е процентът на тези случаи, при които Омикрон протича тежко?

- Все още няма такива данни. Това, което знаем, е, че около 40% от случаите с него протичат безсимптомно или много леко. Това всъщност е големият проблем - тези хора се движат сред обществото, без да осъзнават, че са с коронавирус и съответно разпространяват вируса, като заразяват. Отделно заразяването с Омикрон става много по-лесно. За останалите 60% все още няма точни данни, тъй като са в процес на обобщаване от учените. Процентът на тежките случаи обаче е по-нисък, отколкото при Делта варианта. На фона на това, че заразените са в пъти повече, отново става дума за същия брой хора, които са приети за лечение в болница.

- За съжаление у нас в рамките на няколко дни починаха две деца от коронавирус, които имаха и придружаващи заболявания. Засяга ли Омикрон повече хората с други заболявания?

- Това е така и го знаем още от предишните варианти на COVID-19. Пациентите с хроничните заболявания, с наднормено тегло, с имунен дефицит са рисковите групи. Това е така и при млади, и при стари. По същия начин е и при децата с придружаващи заболявания или с наднормено тегло. При тях COVID-19 протича много тежко и има смъртност, независимо че са заразени с по-лекия вариант Омикрон.

- Омикрон вълната вече е в разгара си. Може ли вече да кажете кога ще бъде пикът й и какви параметри на заболели ще достигне?

- През последните дни има известно забавяне на темпа на нарастване на случаите, което означава, че вероятно до седмица ще достигнем пика на тази вълна. След пика се очаква сравнително бързо да се понижат стойностите на заразените през следващите 3-4 седмици. При всички случаи в края на февруари се очаква да имаме една значително по-спокойна епидемична обстановка. Вълната обаче ще продължи и през март.

Трудно може да се каже дали ще се стигнат нови рекордни стойности на новозаразени на ден. Дори и да има рекорди, те няма да са много по-високи от това, което регистрираме сега. Очаква се известно повишаване, но умерено, без стряскащи стойности.

- Според вас ще се стигне ли до локдаун и трябва ли да се затегнат противоепидемичните мерки?

- В Националния план за справяне с пандемията от COVID-19 е разписано при каква епидемична обстановка ще се стигне до локдаун. Според мен вероятността да не се стигне до локдаун е по-голяма, от тази да се стигне до такова затваряне. Всичко зависи от динамичността на ситуацията. До голяма степен зависи и от всеки един от нас като част от обществото - в каква степен осъзнаваме опасността и доколко сме разумни да я предотвратим. Това как ще преминем през тази вълна ще бъде пореден тест за обществото.

- Тази вълна последната ли ще бъде или може да очакваме и други след нея?

- Това едва ли ще бъде последната вълна, защото вирусът не е изчерпал възможностите си за мутации. Не е ясно и колко ще трае имунитетът от Омикрон.

Предвид факта, че все пак за кратък период от време ще имаме голям брой заразени и преболедували, като добавим и ваксинираните, ще се създаде подходящ имунитет, така че голяма част от населението да бъде относително нечувствително към коронавируса. Това означава, че за един период от време - който може да е 2-3 месеца, но може и да е 5-6 месеца; ще имаме по-спокойно епидемично положение. След това се опасявам, че имунитетът ще спадне и вирусът, който постоянно се опитва да мутира и да заобиколи нашия имунитет, ще намери начин и пролука да го направи. Затова и е вероятно след тази вълна да имаме и нова.

- Може ли да направите равносметка как еволюира COVID-19 и с какво се характеризират различните вълни?

- Първо той тръгна много стремително, прескачайки към нас от животински вид. Вирусът беше абсолютно непознат за нас и ни хвана неподготвени. След това започна нашата имунна система да натрупва възможности за съпротива – чрез ваксиниране или преболедуване. От друга страна той започва да се променя, за да бъде актуален. Ако не се променяше, отдавна да сме забравили за него. На практика първата вълна при нас беше много ниска, но тя беше и с драконовски мерки с идеята да се ликвидира вирусът и да няма следващи вълни. Но това трябваше да се случи на цялото човечество, което е невъзможно, а респираторните вируси много лесно се предават. След това последваха втора и трета вълна - с английския вариант и после с Делта. Вълните бяха сходни като времетраене, височина и максимални стойности. След това вирусът отново мутира и стана много по-инвазивен спрямо всички останали варианти досега. За щастие протича по-леко, но по-лесно се разпространява и се заразяват огромен брой хора. Той е много по-различен генетично. Мутациите в него са повече, което променя антигенната му структура и съответно не е достатъчно разпознаваем за антителата, които имаме срещу предходните варианти.

- При Омикрон има много регистрирани болни деца. Това на какво се дължи?

- В действителност има много чувствително повишение на заболеваемостта сред децата. Освен тях много боледуват и хората в активна възраст между 30 и 50 години. Децата са много рискова група. Причината за това е, че бяха сравнително пощадени от предишните вълни и останаха с недостатъчен имунитет. Като цяло при тях протича по-леко, но има и малък процент, при които е тежко. Затова не трябва да се подценява Омикрон. Той отново е коронавирус и е проблем и не е толкова различен спрямо първия. Не трябва да се забравя откъде произлиза – коронавирус. При децата с придружаващи заболявания, с имунна супресия, с наднормено тегло, може да протече много тежко, дори фатално.

Децата е добре да се ваксинират, за да запазят здравето си, от една страна, а от друга, за да запазят здравето на техните родители, баби и дядовци и преподавателите им. Една ваксина предпазва всички тях. Освен това ваксините срещу коронавирус са приложени при толкова много деца и родителите не трябва да имат притеснения. Децата понасят имунизацията много леко и ваксината при тях е много ефикасна.

- В Белгия вече няма да карантинират цялата паралелка при болно дете. Според вас дали може лекото протичане на Омикрон да е предпоставка за намаляване на карантинирането на класовете и у нас?

- При по-големия процент от хората заболяването протича по-леко. Освен това вече има много заразени и контактните са огромен брой, а не може да спре целият живот, карантинирайки всеки, който е имал контакт до заболял. Това е причината там да предприемат подобно действие.

Всъщност при Омикрон имаме по-кратък инкубационен период и по-бързо се изчиства човекът от вируса. Карантината е, за да не се разпространява вирусът сред обществото. Това е разумна стъпка, базирана на научните данни.

- В този ред на мисли може ли да се намали още срокът на карантината у нас?

- Към момента у нас не се обсъжда такава идея. Сравнително скоро се намали карантината у нас и не мисля, че ще последва ново намаляване.

- Към момента колко са регистрираните грипни случаи у нас и може ли да се очаква силна грипна вълна тази зима?

- Грипната вълна традиционно е в края на януари и продължава през февруари. Засега сме установили 15 грипни случая, но и при малък брой изпратени за изследване проби. Затова може да се каже, че грипният вирус активно циркулира у нас. Ако се изследват хората за грип, той ще бъде открит. Затова е важно при случаите на отрицателен тест за COVID-19 да се изследва и за грип. На Запад задължително се изследват и двете инфекции, защото не са редки случаите на коинфекциите – т.нар. Флурона, при които едновременно протича грип и коронавирус. В петък за първи път засякохме и у нас един случай на такава коинфекция при дете, като засега няма други установени. За да има коинфекция, трябва и двата вируса да са много често срещани сред хората.

- Според вас трябва ли да отпадне сертификатът за антитела?

- За мен като вирусолог са важни неутрализиращите антитела, а не общото ниво на антителата. Те са тези, които дават реална представа за антителата, които могат да ни защитят. Ако ще остане този сертификат, трябва да се включи изискване за наличието им. Освен това може да се помисли за прецизиране на срока, в който да е валиден този документ. Няма спор обаче, че наскоро преболедувалите наистина имат защита и не е необходимо да се ваксинират. За предпазване от Омикрон този срок е два-три месеца.


Визитка:

- Проф. Христова има 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията

-Има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Нидерландия и една в Румъния

-Удостоена е с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда Morrison Rogosa на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината

-Председател е на експертния съвет по вирусология към Министерството на здравеопазването

-Тя е зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите