0

В ръхлитат ни страшни астероид с огромни размери, информира NASA,цитирана от glasnews.

Във вторник, 7 май, според прогнозите на НАСА, два астероида с размерите на автобус ще прелетят близо до нашата планета.

Още една скала ще премине покрай Земята в сряда, 8 май. 

Тази седмица три астероида ще прелетят близо до Земята. Първият астероид се нарича 2024 JF, ширината му е 7 метра и ще се намира на разстояние 475 хил. км от Земята. Вторият астероид се нарича 2024 JR1, ширината му е 10 метра и ще лети на разстояние 296 хил. км от Земята. И двата астероида се доближават до Земята във вторник, 7 май.

Втората космическа скала беше открита само преди няколко дни и по време на приближаването си до Земята ще бъде по-близо от Луната, пише Space.

В сряда, 8 май, друг астероид, наречен 2024 JD, с ширина приблизително 18 метра, ще се приближи до нашата планета на разстояние от приблизително 278 хиляди км, само седмица след откриването му.

Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА проследява близки до Земята астероиди и открива нови космически скали, които могат да представляват опасност за Земята, тъй като орбитите им са на 7,5 милиона км от нашата планета. Това е почти 20 пъти по-голямо от разстоянието до Луната, припомня изданието.

Само тази година астрономите са открили 40 нови астероида, чиито орбити са по-близки от спътника на Земята. Като цяло НАСА вече знае около 35 000 астероида, които постоянно се приближават до Земята, но само няколко от тях представляват потенциална заплаха.