1

М истериозното изчезване около 9 септември 1944 г. на легендарния полицай Никола Гешев все още е обвито в митове и легенди. За неговата съдба след преврата до наши дни достигат няколко хипотези.

Бъдещият началник на отделение „А“ на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията е роден на 13 април 1896 година в София, в семейството на столичния нотариус Христо Гешев и Райна Манолова. Семейство Гешеви има 6 деца: Бонка, Емануил (Манчо), Никола, Елена, Стефанка и Георги.

Емануил Гешев е сред основателите на ФК „Славия“, а Георги Гешев е първият национален шампион по шахмат, носител на 4 поредни титли между 1933 и 1936 г. Семейство Гешеви обитава къщата на бул. „Христо Ботев“ №39 в София.

Никола Гешев е съученик във Втора мъжка гимназия на Станислав Балан, секретар на цар Борис III, и на Трайчо Костов, за когото по-късно има съмнения, че е бил негов агент. Никола следва две години право в Италия през 1921-1922 г., но се връща, без да завърши образованието си. Оттогава сред колегите му в полицията е известен с прякора Папата. 

Марксист

Младият Никола се увлича по марксизма. През 1924 г. при погребението на Димитър Благоев дори носи ковчега на Дядото редом с Вълко Червенков. Оттогава има догадки, че той се внедрява и е близък с ръководството на комунистическата партия.

Първото му назначение е на длъжност "потеряджия". Заявлението му за постъпване на работа в Държавна сигурност е от 18 юли 1925 година:   

 „До г-н Директора на полицията

От Никола Гешев, жител на София, живущ на бул. „Хр. Ботев“

Моля най-почтително да ме назначите на служба „агент-чиновник“. Притежавам незавършено висше юридическо образование от Римския университет, владея италиански език, запасен подпоручик съм. По-рано бях секретар на Четвърта жилищна комисия и наблюдател при поверената ви дирекция.

18 юли 1923 г.“

Полицейският директор е сложил резолюция: „Ходатайствам да бъде назначен за чиновник в Службата за опасни лица и агент на щатна длъжност.“

На 24 ноември 1941 г. е назначен за началник в отделение „А“ в Държавна сигурност - длъжността, с която той е най-популярен.

Гешев е недолюбвал германците от Третия райх. Името му се свързва дори с КГБ и с недоказаните подмятания за Тодор Живков, за които КГБ предполага, че е бил негов агент. 

Вербовки

Доказано е, че Никола Гешев завербува 186 агенти от редиците на комунистите, които допринасят за разкриването и арестуването на нелегални бойни групи на БКП, пряко ръководени и финансирани от Москва. Поетът Никола Вапцаров е един от арестуваните и осъдени на смърт. Гешев е имал агент и в Коминтерна, Москва, с което се доказват успешните акции при залавянето и ликвидирането на голяма част от т.нар. групи подводничари и парашутисти през 1941 и 1942 г..

На 9 септември 1944 г. Никола Гешев се оказва най-издирваният човек в страната. На него се приписват думите: „И 50 години аз ще управлявам България“, както и „Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии“.

Хипотези

Има няколко хипотези за мистериозното му изчезване. Официалната е, че е убит при опит да избяга в Турция в района на Свиленград на 9 септември 1944 година следобед.

Че Гешев не е убит, потвърждава в спомените си бившият съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров: „Антон Югов лично ми е казвал, че той и Руси Христозов измислили историята с убийството на Гешев. Югов ми каза: „С Руси го направихме, защото по това време цялата партия се тресеше от интриги и страх да не излезе, че някой е агент на Гешев. Затова го измислихме, докато пътувахме за Свиленград, по време на път съчинихме цялата история, за да успокоим другарите.“ 

Чакъров пише в спомените си, че е открил бюлетин номер 533 от 20 май 1946 г., с който Гешев е обявен за издирване. Логично е, че никой няма да търси мъртвец. 
Според Чакъров архивът на Никола Гешев не е открит в кабинета му в полицията, нито в дома му.

Не е бил и с него, когато тръгва да бяга към Турция. Архивът обаче попада в Турция, а оттам в Лондон и в Москва, на бюрото на шефа на КГБ, тогава ген. Абакумов. За това свидетелства архивът на бившия вътрешен министър Руси Христозов и Стауър Джонсън, който през 1975 година издава в Лондон книгата „Секретни агенти на Балканите”.

Секретният архив с агенти на Никола Гешев попада в легендарния съветски шпионин Ким Филби в Истанбул, а оттам е пренесен в Москва. Това потвърждава, че Гешев преминава границата денонощие преди преврата на 9 септември 1944 г. и стига жив до Истанбул.

Топшпионинът на НКВД Ким Филби в същото време е и висш служител на британското външно разузнаване: „Той намира картотеката на Гешев в посолството на Великобритания в Истанбул, Чакъров цитира Георги Христозов, син на Руси Христозов, който оглавява Народната милиция на 17 ноември 1944 г. Логично е Руси Христозов да има пряк достъп до документите на тогавашната царска полиция. И да е наясно с агентурата на легендарния полицай“.

„През 1947 г. Филби става представител на британското разузнаване в Истанбул. В стая на сградата на посолството той открива един куфар. На документите са изписани славянски имена. Той снима целия този архив и прехвърля снимките в Москва.

Впоследствие по Би Би Си бяха упоменати няколко имена, работили за британското разузнаване и за Гешев“, разказва Георги Христозов. Той знае кои са агентите на Гешев във висшето ръководство на БКП, но отказва да назове имената им: „Нямам преки доказателства, а и не желая да създавам смут. Архивът е в Москва. Ще дойде време и Русия ще го изтъргува“, твърди Георги Христозов. 

„На 10 септември Трайчо Костов е обявен за водеща фигура в БРП и със 7-8 камиона пренася архива на Службата за обществена безопасност в кв. Павлово на ул. „Врабча“ 10 в ЦК на партията. Там документите се съхраняват на целия втори етаж. Никой не е допускан до него, твърди Георги Христозов. Баща ми поставя въпроса, че архивът трябва да се върне. Когато го получава, липсвали цели дела, нямало определени страници, имало текстове, трити с бръснарски ножчета. Така и не се разбира кои са били агент-провокаторите. Сега архивът е публичен, но в него липсват много документи“, допълва Христозов. 

Нова версия

Легендарният полицай Никола Гешев доживял до 1970 г. Той успял да се укрие в пазарджишкото село Виноградец и се превъплътил в селския учител Васил Саламанов. Тази хипотеза развива в журналистическо разследване Богдана Лазарова.   

В два епизода, излъчени преди година по БНТ, журналистката изнася факти, че Гешев никога не е напускал България: „Открила съм три негови снимки от онова време, които съм намерила в пазарджишкото село, чиято автентичност е доказана чрез графологичен анализ и лицево разпознаване.

В село Виноградец е работил 26 години като начален учител. Там е нямал къща и друга собственост, живял е първоначално в общежитието на училището, после под наем. След смъртта му през 1970 г. е погребан в селото“, твърди Лазарова.