0

Д имитър Николов е фитнес треньор с повече от 20 години опит. Работил е с разнообразен профил клиенти с различни цели и потребности, както и от различни възрастови групи – с прекомерно наднормено тегло, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол, с дисбаланс в хормоналната среда, инсулинова резистентност, жени с Хашимото, анорексия... Отделно от това помага на елитни спортисти да подобрят качествата си. В последните години се е фокусирал върху работата предимно в онлайн среда чрез www.dimitarnikolovteam.com. В поредната рубрика за спорт и здравословно хранене в „Здраве с Телеграф“ той коментира различни теми от позицията на човек, запознат с модерните достижения на науката и използващ новостите и достиженията на световният опит, за да дава най-полезната информация на своите клиенти.

„Дисциплината е по-важна от мотивацията по отношение на тренировките и стремежа на човек да помогне на своя организъм да функционира по-добре“, категоричен е Митко. „Много хора обръщат внимание на мотивацията, но колкото и ние треньорите да ги мотивираме, това е временно. Мотивацията на човек винаги има пикове и спадове. Нашата цел е да се опитваме да променяме навиците на хората и по този начин да изграждаме дисциплина, като им задаваме различни правилни неща, които да правят. Когато те се повтарят, се превръщат в нови навици. Тази дисциплина в продължителен период от време е много по-важна от мотивацията. Много може да се говори по темата за психиката, но като цяло трябва да избягваме обобщенията. При мен индивидуалният подход е най-важен. Всеки един се анализира спрямо възрастта, пола, начина на живот, работата, стреса, съня, травмите, възможностите за спорт, финансовите възможности, времето, с което разполага, и спрямо целите и желанията му. Съобразяваме се с това, за да дадем точни и конкретни съвети, с които да сме максимално полезни. Преди да започна работа с някого, разговарям с него. Правя безплатна консултация и защитавам собственото си разбиране за правилна работа. Тя не е свързана само с повтарянето на безспорни факти и общи приказки. Понякога не може да приложим най-доброто, но избираме по-малкото зло. Ако някой не може да прави пет тренировки седмично правим три. Или вместо по час тренираме 30 минути...

Старт

Търсенето на перфектния вариант не е нужно. Просто е важно да се направи крачка в правилната посока, да се започне отнякъде и в процеса на действие да се търси оптимизация“, разказва експертът.

„Добрите навици са свързани с това в колко е най-добре да ставаме сутрин, кога да заспиваме вечер, да се храним през горе-долу равни периоди от време, как да пазаруваме правилно и да приготвяме храната. Как да оптимизираме максимално деня“, отчита Николов и уверява, че нищо не компенсира лошото хранене. „Дори и да вземете добавка за отслабване, дори и тя да „работи“, тя не може да реши проблемите с лошите хранителни навици и липсата на физическа активност. Няма "чудотворна таблетка", която да замести здравословния начин и лична грижа. За да постигнете дългосрочни и устойчиви резултати при отслабване, е важно да се фокусирате в оптимизиране на своята физическа активност, умения, качества, да установите навици и системно да се трудите, да се храните здравословно и балансирано, да се възстановявате пълноценно...“, коментира Николов.

„Винаги съм казвал, че за да имаш резултати както във всяка сфера на живота, така и в спортната тренировка, е от съществено значение как е структурирана тя, как да се изпълнява ефективно, какви принципи и методи се използват. В домашни условия също могат да се постигнат добри резултати, ако се работи правилно. Имам програми, които са подходящи и за начинаещи. При някои са нужни само диван или легло, гирички или бутилки за вода и постелка. Акцентираме на техниката и изпълнението, защото те са най-важни за успешното развитие на всеки начинаещ. Има достатъчно начини дори през видеа, които обменяме от разстояние, да коригираме нещо, да преценим как се прави. Не е достатъчно просто да се правят упражнения и да се броят повторения. Важно е да сме наясно какво и защо го правим“, коментира Николов.

Реалност

Той посочва, че никой не бива да вярва, че хранителните добавки за отслабване гарантират бързи и значителни резултати. „Много от тези добавки се предлагат като "магия в шишенце", която обещава изключителни резултати само с няколко дози. Въпреки това зад тях няма научни доказателства, които да подкрепят тези твърдения“, отбелязва Митко, който оспорва и безопасността дори на естествените добавки. „Много от хранителните добавки съдържат активни съставки, които могат да имат нежелани странични ефекти или взаимодействия с други лекарства. Повечето добавки се продават без контрол (рецепта), което увеличава риска от непредвидени последствия. Някои негативни ефекти и нежелание реакции включват промени в кръвното налягане, сърдечния ритъм, алергични реакции и др.“

В следващия брой четете съветите на експерта по отношение на храненето и защо е полезно да излизаме от зоната си на комфорт.

Има много митове и лъжи за добавките

„Хранителните добавки за отслабване са неотделима част от индустрията на фитнеса и здравето и привличат вниманието на всеки от нас. Истината е, че живеем в забързано и стресово ежедневие, нямаме време да мислим и да се грижим за себе си, телата и здравето си. Стресът ни завърта в своята спирала и ни тласка в посока да търсим спешни и лесни решения, а дали те биха могли да предложат реални и здравословни резултати остава на заден план“, отчита още нашият събеседник и уточнява: „На мен ми изглежда сякаш в наши дни всички просто искаме да бъдем излъгани! Безспорно голямата популярност на добавките за отслабване, усиления маркетинг, промоцията от всички онези инфлуенсъри в социалните мрежи жънат голям успех - изкарват се милиарди! Колко често обаче се мисли, че има редица митове и лъжи, които са свързани с ефективността и безопасността на тези медикаменти? Аз лично съм писал статии, в които развенчавам най-популярните митове, а всеки сам може да си отговори на въпроса има ли вълшебна добавка за отслабване“, казва още фитнес треньорът и мотиватор.