0

В ероятно нямате търпение да гризнете първата краставичка от градината.

Но дотогава има още доста време, а сега трябва да засадим разсада в градината, ако все още не сте го направили.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да добиете добра реколта.

Времето на засаждане на разсада има едно предимство – това е моментът, в който имате пряк достъп до корените на растението. Никога не засаждайте краставиците в празна дупка. Добре е да инокулирате корените с микориза, както ви посъветвахме в предишния брой. В дупката за засаждане е хубаво да сложите и шепа тор от калифорнийски червеи, както и две шепи компост.

Енергия

Ако разсадът краставици се развива бързо и вече има цъфтеж, трябва да прищипете цветовете. Точно в този момент растението трябва да насочи енергията си към това да се установи и вкорени добре, за да може да даде добра реколта краставици впоследствие. Като премахнете цветовете, то ще може да се съсредоточи точно върху тези задачи. Продължавайте да прищипвате цветовете през първата седмица след засаждането. След като видите, че растението се е вкоренило добре, тогава нека то да цъфти на воля!

Ако след няколко седмици видите, че няма достатъчно завръзи, започнете да опрашвате цветовете на ръка.

Когато засаждате краставиците, никога не забравяйте подпората. Ако се забавите, има риск да нарушите кореновата система, когато пъхате пръти в земята, или да пречупите главното стъбло, когато се опитвате да завиете растението около нова опора. Най-добре е да сложите подпората още преди да засадите разсада в земята.

Мулч

Не забравяйте и да мулчирате. Мулчът е едно от нещата, които улесняват живота на градинаря. След като засадите разсада и го полеете, задачите ви не са приключили. Освен ако не искате да плевите и поливате растенията всеки ден. Защото почвата без мулч се засушава много лесно, твърде бързо се обхваща и от плевели. Да не забравяме и че лесно ерозира по време на дъжд. Мулчирането около основата на растенията решава тези проблеми. Мулчът служи и като бариера срещу заболявания. Сложете слой от около 10-15 сантиметра около растението.

Превантивно

Няма нищо по-лошо от това, точно когато е дошло време да късате първите краставички, да установите, че реколтата ви е пропаднала заради нападение на неприятели. Всеки градинар би изтръпнал, ако види под растенията си екскременти на тиквения лозов пробивач, които приличат на влажни трици. Такава находка говори, че краставиците е почти невъзможно да се спасят. Можете да вземете мерки срещу неприятеля малко след засаждането на разсада. Той излиза от почвата късно напролет или в ранното лято, обикновено от края на юни до началото на юли, като снася едно единствено яйце в основата на всяко растение. След като малкото създание излезе от яйцето, то пробива стъблото и сее хаос отвътре навън.

Ивици

Можете да спрете неприятеля, като обвиете стъблото на всяко растение с алуминиево фолио. Използвайте тънко фолио, накъсано на ивици от 2-5 сантиметра. Увийте го около стъблото, започвайки от самата основа до височина от около 15 сантиметра. Ивиците фолио трябва да се застъпват, така че да няма празнини. Не ги стягайте твърде много обаче, за да не затрудните растежа на растението. Сложете фолиото няколко седмици след като засадите разсада краставици, но преди периода, когато неприятелят излиза от почвата.