0

С лед като съдията в Ню Йорк, който води делото срещу Тръмп за пари срещу мълчание, отложи произнасянето на присъдата на кандидата за президент на републиканците написа, че това е победа за Конституцията на САЩ и демокрацията. Още преди това той изрази в подкаст радостта си от това, че решението ще има по-голямо отражение за неговия конкурент – демократа Джо Байдън, отколкото за него, пише АРД.

Президентът Байдън разкритикува решението на Върховния съд, възприето като победа за неговия съперник. Той го нарече опасен прецедент, който прави лоша услуга на американския народ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

С консервативното си мнозинство Върховният съд реши, че американските президенти са защитени от наказателно преследване в официалните си действия, но не и в неофициалните. Оттук нататък по-ниска съдебна инстанция предстои да прецени дали опитите на Тръмп за влияние върху изборите в САЩ са официално или неофициално действие. Във връзка с това изглежда все по-невероятно Тръмп да бъде изправен пред съда преди изборите на 5 ноември.

Привържениците на Тръмп, като например републиканският сенатор Джеймс Дейвид Ванс, също приветстваха съдебното решение. То би могло да разбие обвиненията на специалния прокурор Джак Смит срещу Тръмп, написа Ванс в платформата Х. Смит води следствие срещу Тръмп заради опитите му за манипулация на изборите и заради неговата роля при щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 година, припомня АРД.

Нанси Пелоси, бившата говорителка на Камарата на представителите, написа в декларация, че с решението си Върховният съд се отклонява от стандартите и нарушава един от основните американски принципи, а именно – че никой не стои над закона. Бившата външна министърка Хилари Клинтън изрази мнение, че през ноември американският народ ще поиска сметка на Тръмп.

Докато следващият съд се произнесе как точно трябва да се прилага решението спрямо Тръмп, могат да минат месеци, отбелязва германската обществено-правна медия. При това положение началото на процеса срещу Тръмп най-вероятно ще се отложи за след президентските избори през ноември. И е вероятно да не се стигне до никакво осъждане на Тръмп, тъй като при победа той може сам да се помилва, прогнозира АРД.