0

З имното кастрене насърчава растежа и е важно за последващата форма на дървото. Подходящите месеци за зимното кастрене са януари и февруари, според gardena.com.
Тогава овошките са във фаза на сън.

Зимното кастрене насърчава растежа и е важно за последващата форма на дървото. Подходящите месеци за зимното кастрене са януари и февруари, според gardena.com.
Тогава овошките са във фаза на сън.

Структурата на короната също се определя по-лесно, тъй като дървото няма листа.
Болести
Зимното кастрене не само се препоръчва за подобряване на реколтата, но то също защитава овощните дървета от болести, като например струпясване. Такива болести могат да се разпространяват необезпокоявани в безредицата от клони, които не са подрязани. Но проблеми с гъбична атака и загнили клони може да възникнат и от неправилно подкастряне.
Телена четка
През зимата е препоръчително също и използването на различните методи на контрол на вредителите. Можете например да използвате телена четка, за да премахнете хлабавите парчета кора от стволовете, тъй като те именно са любимото скривалище на повечето вредители.


Тъй като кастренето на дърветата през зимата представлява истинско предизвикателство за много собственици на градини, то често се пренебрегва. Но за по-добра реколта дори и неопитните любители градинари трябва смело да приемат предизвикателството, защото само практиката води до съвършенство.
Сухо време
Преди да започнете с кастренето, е добре хубаво да се огледа дървото. Най- подходящ момент е сух зимен ден, когато температурата е по-ниска. Първо се отстраняват по-дебелите клони, които растат навътре, надолу или право нагоре, и се маха мъртвата зеленина. Плодните филизи, които вече имат пъпки, през зимата трябва да се подрежат с една трета. Всички тънки клони, които растат право нагоре или право надолу, трябва да бъдат отстранени. Първо трябва да се огледат стъблото и по-дебелите скелетни клони – минимум една трета от тях трябва да са здрави и жизнени. Не се страхувайте, че силната резитба ще нанесе повреди по дървото. Започнете с резитбата на счупените и изсъхналите клони, но при условие че е необходимо да се премахне някой по-дебел клон, той трябва да се реже на етапи. Не бива да се изрязва повече от половината от запазената дървесина.
Третиране
Към края на януари се провежда и зимно пръскане на дърветата с 2% бордолезов р-р срещу гъбните болести, а при нападение от акари, листни и щитоносни въшки трябва да се извърши третиране с минерални масла. Тези дейности е най-добре да се извършват при температура на въздуха над 5 - 6°С.
Гризачи
През зимата е добре да се извърши защита срещу гризачи, като се увият дърветата с хартия. Или повредените стъбла и ниски клони да се намажат със смолист сапун, разреден с малко вода, като на следващия ден върху наранената повърхност се добавя и овощарска замазка. Зимният период е най-подходящ за подмладяваща резитба на стари и засъхващи дървета (особено при ябълките, крушите и дюлите). Първо трябва да се огледат стъблото и по-дебелите скелетни клони – минимум една трета от тях трябва да са здрави и жизнени. Подмладяването на дърветата се извършва постепенно, за няколко години.