0

 

Морковът е растение на прохладния климат. Семената започват да поникват при 3-4°С. Кълновете издържат до -3-4°С. Кореноплодите издържат за кратко време до -3°С когато са в почва, а на открито издържат до -1°С.

 

Морковът е растение на прохладния климат. Семената започват да поникват при 3-4°С. Кълновете издържат до -3-4°С. Кореноплодите издържат за кратко време до -3°С когато са в почва, а на открито издържат до -1°С.

Оптималната температура за растежа на кореноплодите и за натрупването на каротин е 15-20°С.

Загрубяват

При висока температура кореноплодите загрубяват и се деформират. При едновременно засушаване това се проявява още по-силно. Под влияние на ниски положителни температури кореноплодите избледняват. Независимо, че морковите се смятат за сравнително сухоустойчива култура, за получаването на високи и качествени добиви при нашите почвено-климатични условия се отглеждат при поливни условия.


Дъждуване

Критичните моменти в изискванията към почвената влажност са поникването на семената и началните фази от развитието на растенията. Особено важни са поливките при поникване на семената и при образуването на кореноплодите. Между поливният период в зависимост от производственото направление е с продължителност 6-8 до 10-14 дни. През най-сухите месеци (юли и август) поливките се извършват през 6-8 дни. Поливната норма е 35-45 до 50 м3/дка.

Засушаването през вегетацията рязко намалява добивите и влошава качеството на кореноплодите. Морковите се деформират, влошава се не само външният им вид, но и консистенцията, нападат се лесно от болести. Най-добрият начин за поливане на морковите е чрез дъждуването или капкова система.

Излишната влага в началния период задържа развитието, а в края на вегетацията причинява деформация, напукване и загниване на кореноплодите. Недостигът на влага по време на формиране на кореноплодите спира нарастването им и тъканите загрубяват. Прилагат се чести, леки поливки в периода преди поникване.

Без кора

Семената им са дребни, с твърда обвивка и високо съдържание на етерични масла, бавно поникват и за производството на качествени кореноплоди се изискват структурни, глинесто-песъчливи, запасени с хранителни вещества, леки почви. На уплътнени и тежки почви се получават къси, деформирани кореноплоди, а на сухи и бедни почви -удължени, разклонени с груба консистенция. Особено внимание трябва да се отдели за избора на почви, които не образуват почвена кора, слабо заплевелени, без наличие на растителни остатъци от предшественика. Чувствителни са към киселинността на почвата и предпочитат със слабо кисела до неутрална реакция рН 6-7.

Мрази царевицата

В никакъв случай не трябва да се сеят след предшественик царевица, слънчоглед, тревни и други култури, които оставят по полето твърди растителни остатъци. Семената на морковите поникват бавно и това прави младите растения чувствителни към заплевеляването. В сеитбообращенията морковите идват най-често на втората, а в някои случаи на третата година след торенето с оборски тор. Ротацията на културите през няколко години спомага да се избегне разпространението на патогени и неприятели.

Внимание с азота, защото трупат нитрати

Най-отзивчиви са на минерално торене в началните фази на развитие, когато се формира асимилационния апарат и кореноплодите. Чувствителни са към повишената концентрация на соли в почвения разтвор, затова еднократното внасяне на големи количества минерални трябва да се избягва. Излишъкът от азот води до натрупване на нитрати, намалява сухото вещество и съхраняемостта на кореноплодите. Морковът не понася торене с пресен оборски тор.

Морковите са от културите, които заради торенето натрупват значително количество нитрати.

Сеитбата през февруари дава ранна реколта

За по-ранно полско производство морковите се сеят от 20 февруари докъм 10 март, ако не сазасети през декември. За късно производство - около средата на юни. По-късните посеви моркови дават по-ниски добиви, но по-качествени кореноплоди. Удобството на по-ранните посеви (мартенските) е в това, че семената без грижи за почвената влага и добивът е по-висок.