0
Гд дината, в която с любов отглеждаме растения за масата и за душата, понякога може да ни изненада неприятно и да се окаже, че там отглеждаме неподозирани врагове. Най-често белята идва от декоративнитерастения. Любимата момина сълза е измежду най-отровните цветя. А ако детето се полакоми за яркочервените й плодове, ще започне да повръща, рязко ще се забави пулсът му и може дори да спре  сърцето. През лятото в много градини извисява монументалните си стъбла рицинът. По-възрастните си спомнят популярното някога лекарство – рициново масло. То се добива от семената му по специална технология, при коята се елиминира съдържащият се в тях отровен белтък. Тези семена много приличат на фасул и ако двата вида се сбъркат, ще стане страшно.
Красиви и издръжливи са конските кестени. Плодовете им са привлекателни, а мнозина ги използват като лекарство против ревматизъм. Не бива обаче да се ядат, защото съдържат токсични вещества. Кестените, които се употребяват в кухнята, са от съвършено различен вид. Ако си опечем конски кестени, скоро ще започне повръщане, диария, ще се понижи кръвното налягане, ще настъпят смущения в сърдечната дейност.
Рано напролет, преди още да са се развили листата, заедно с кокичетата зацъфтява съсънката, наричана галено котенце. Нейните едри синьо-виолетови цветове са наистина прекрасни. Освен това са и целебни – народната медицина ги използва при безсъние и нервни заболявания. Обаче дозите трябва да се спазват стриктно, защото отравянето със съсънка може да има сериозни последствия. Повечето хора знаят за приложението на напръстника при лечението на сърдечни заболявания. Но това трябва да става само под контрола на опитен фитотерапевт, защото растението е силно отровно. При предозиране се стига до спиране на сърдечната дейност.