0
Пз з лятото краката си отдъхват от тежките обувки и имат шанс да „дишат” чист въздух. Отворени сандали, чехли и всички разновидности на джапанките оставят стъпалата и ноктите на показ. Радвате се, освен ако нямате проблеми като тези, показани от стряскаща телевизионна реклама. В нея героят заравя краката си в пясъка, за да ги скрие от очите на околните.
Гъбички, мазоли, кокоши трън, враснал нокът – много са диагнозите, които поделят отговорността за лечението между лекаря и добрия педикюрист. Част от тези състояния и инфекции налагат не само системно лечение, но и добро редовно поддържане. Само че маникюристките, които се хващат да правят проблемен педикюр, се броят на пръстите на едната ръка. Причините – не се чувстват подготвени, трудоемко, има риск от инфекции ...
„В България няма достатъчно обучени хора, които да правят медицински педикюр. Голяма част от тези, които се занимават, вече са възрастни, други работят с лоша хигиена, а повечето маникюристки
отказват да се занимават с проблемните нокти
Ако направят нормален маникюр или педикюр, това ще им донесе доход същия доход и то без да се притесняват от усложнения.  Затова организирахме специално обучение. Искам да подготвим хора, които могат да правят медицински педикюр, защото има нужда от това, а няма специалисти”, разказва Гергана Бангеева. Тя има зад гърба си над 20 години, а нейната колежка, която също води курс, Албена Живанкина – 17 г.
„Най-тежките проблеми,  които водят човек за по-специален педикюр, са няколко - гъбички, мазоли, кокоши трън, враснал нокът. Най-тежък за работа е врасналият нокът, а най-чести като че ли са гъбичките. Проблем е, че много хора въобще не знаят, че имат гъбички. И, когато по време на педикюр научат това, са шокирани. Маникюристите трябва да разпознават проблема, не да го лекуват. Лечението на микозите е работа на лекарите-дерматолози. Те изписват лекарства било за пиене през устатата или като мазило. След това обаче краката и ноктите трябва да се обработват и да се поддържат. И е добре всеки да получи  съвет и напътствие от обучен педикюрист,” обяснява Гергана Бангеева.
Гъбичките са чест спътник на диабета
Хора с диабетно стъпало също търсят помощ и медицински педикюр.  В тези състояния не може да се прави обикновен педикюр, не бива стъпалата да се стържат и кожите да се режат, защото краката лесно кървят. Педикюристът трябва да знае как да работи с болен с придобит и с нормален диабет. Защото в тези състояния не само ноктите, но и стъпалата имат проблем – те изсъхват, `кръвообращението се нарушава. Има специфика на работата при всяко състояние. На петата има натрупване на излишна рогова маса – хирепкератози, и трябва да се отстранят така, че в бъдеще да няма проблем. Рагадите –дълбоките цепнатините по задебелените части  също искат по-специално внимание, обяснява Бангеева.
 Лекарите често отказват да се занимават с врасналия нокът. Тяхното решение е из­важдането му. Той често обаче отново пораства неправилно и се впива в месото като причинява възпаления и нагноява. Подложили сме се на операция, изтърпели сме болките и възстановителния период, надяваме се  проблемът да е приключил дотук – ама не. Новият нокът продължава да расте накриво, отново се
забива в плътта и причинява обичайните проблеми
Човек сам не може да се справи.
„Обработката  е специфична – каналът се освобождава с пила,  след това специалните  инструменти се вкарват под нокътната плочка.
Не бива да се допусне нагнояване, защото тогава изрязването на ноктите е болезнено и няма упойка, която да помогне. Всеки, която има подобен проблем, трябва редовно да ходи на медицински педикюр, а не да чака проблемът да стане сериозен”, съветва Бангеева. 
Има специални тинктури за омекотяване на впитите нокти. Има и куп козметични  решения, които педикюристът може да предложи, за да се поддържа хигиената, докато отново се наложи да се прави педикюр.
Ако нокътят расте правилно и е прав, няма как да се забие. Ако се впива, каквото и да предприемем, вероятността пак да се забоде в месото е голяма. Това е въпрос на анатомия. Всяка самодейност, агресивното стъргане, за да се премахне мъртвата и загрубяла кожа на петите, също може да докара проблеми. Има риск да прекалим с натиска, да вземем прекалено ниско кожата и да я нараним. Затова е по-разумно да се доверим на специалист, категорична е Бангеева.
Мазоли и кокоши тръни  много си приличат, но се обработват различно. Мазолите се  почистват и обработват със специални тинктури на базата на салицилова киселина. Ко­­ко­шият трън се маха с течен азот с криоефект.  И въпреки че веднъж е почистен, може да се появи отново и трябва пак да се маха.