0

У тре падат ограниченията на извънредното положение относно някои видове културни събития. По този повод в студиото на БНТ1 гостуваха и коментираха темата акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера, режисьорът Стоян Радев и колегата му Стефан Прохоров – директор на Дома на киното.

Утре падат ограниченията на извънредното положение относно някои видове културни събития. По този повод в студиото на БНТ1 гостуваха и коментираха темата акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера, режисьорът Стоян Радев и колегата му Стефан Прохоров – директор на Дома на киното.

„Благодарим за шанса, че се отварят все пак някои врати, но това не рашава проблема. Не е нормално да правим с месеци сложна постановка, която сега да се разкъса на парчета, за да спазваме изискването за разстояние на сцената“, каза маестро Карталов. И подчерта, че спектаклите на открито си имат свои формули, които могат да решат проблема за големите колективи. „Камерните постановки са мимикрия“, убеден е той.

Стефан Прохоров отбеляза, че регламентът не дава ясни указания как да се гарантират сигурността и здравето и на зрители, и на персонал и това се прехвърля като лична отговорност на различните културни оператори.

На въпроса ще се ориентира ли към моноспектакли режисьорът Стоян Радев припомни, че последната му премиера в Народния театър от януари е именно моноспектакъл – „Караконджул“ с Валери Йорданов. „Лично аз имам готовност. Моята загриженост е за хората, върху които пада тази отговорност и им благодаря за усилията, които се полагат. Тези усилия са не толкова творчески, колкото мениджърски в момента“, каза Радев и сподели, че вижда надежда. „Аз мисля, че кризите са постоянни неща, безметежното съществуване не е норма. Придаването на изключителност на момента започва да добива плашещи размери и да изглежда контрапродуктивно“, коментира режисьорът на „Опит за летене“. Той не е съгласен препоръки като „Стойте си вкъщи“ да се превръщат в лозунги. „Учуден съм от страха, който се появи у всички. Грижата за културата е грижа за цялото общество и ако то бъде облъчвано, че действието трябва да бъде отложено задълго, ти не просто засягаш негови граждански права, а негова човешка потребност“, коментира Радев и цитира мисълта на Ерих Фром: „Да правиш значи да съществуваш“.

„Заплахата, че светът утре ще бъде друг, значи ли, че ще внасяме хора от друга планета?! Това е разминаване с шанса бързо да се преборим с тази тежка ниша за спасяване – да се скрием, че вирусът да не ни намери. Трябва по-смело да се влезе в тази битка със самите себе си“, коментира директорът на Операта и изрази убеденост, че публиката с готовност ще се върне в залата, защото дори сега онези, които имат възможност да гледат спектаклите на Операта безплатно, често стават донори и заплащат за виртуален билет. Прохоров допълни, че ситуацията е ускорила процеси, които са били вече в ход, и по-бързо ще трябва да се отиде към покази онлайн. „Съдържание ще има, но ще трябва да отговаряме всеки път на въпроса „Защо да гледам този филм на кино, а не вкъщи“, даде пример той и каза, че за всяко заглавие кината ще трябва да се борят и да го защитават.

Стоян Радев заключи, че правителствата и по света, и у нас по време на пандемията са се съобразили с масовите нагласи на хората и осмеляването на публиката да се завърне към живите събития зависи от самата нея. „Страхове не трябва да има, те биха смачкали още повече хората. Артистът също се страхува да не се разболее и ние трябва да помислим първо за нашите артисти. Публиката сама ще се организира, когато има желание“, потвърди и акад. Карталов. Той обеща да се срещне с всеки от колегите си, за да преодолеят заедно страха и да се върнат към професията си.