0

В сяка годна 240 000 жени по света чуват диагнозата рак на яйчниците. У нас данните показват, че горе-долу годишно около 800 българки се сблъскват с това заболяване. Карцинома на яйчника към момента е 5-тата причина по смъртност от онкологично заболяване в световен мащаб. Именно затова на 8 май се отбелязва Световния ден за борба с рака на яйчниците. Той се провежда от 2013 г. насам с редица инициативи по света, включително и у нас, като целта е да повиши обществената чувствителност към това заболяване. 

Всяка годна 240 000 жени по света чуват диагнозата рак на яйчниците. У нас данните показват, че горе-долу годишно около 800 българки се сблъскват с това заболяване. Карцинома на яйчника към момента е 5-тата причина по смъртност от онкологично заболяване в световен мащаб. Именно затова на 8 май се отбелязва Световния ден за борба с рака на яйчниците. Той се провежда от 2013 г. насам с редица инициативи по света, включително и у нас, като целта е да повиши обществената чувствителност към това заболяване. 

Тихият убиец – така е наречен ракът на яйчниците, но всъщност така могат да бъдат определени голяма чат от онкологичните заболявания. Причината е, че те се диагностицират в напреднал стадий. „Няма ранни оплаквания и симптоми, които да могат да насочат пациента за евентуално заболяване от този характер", коментира за „Монитор“ д-р Мила Петрова, която е онколог в МБАЛ „Надежда“. Тя поясни, че късното диагностициране води до много по-малка успеваемост на лечението, било то оперативно лъчелечение или лекарствена противотуморна терапия. Онкологът обясни, че при една част от онкологичните заболявания, като например карцинома на гърдата или маточната шийка, при които има успешни скринингови процедури, които спомагат за ранното установяване на такъв вид заболяване или състояние, което евентуално би могло да доведе до появата му. „При яйчниковия карцином за съжаление няма ефективна скринингова програма“, обясни д-р Петрова. По думите й направените досега проучвания показват, че такива скринингови профилактики, които се правят не водят до по-добра детекция на заболяването и не водят до по-добра преживяемост от тези пациентки. 

Данните показват, че наследствеността като фактор за възникването на овариален карцином е много малка. Всъщност един от рисковите фактори за заболяването е статуса по отношение на раждането на жената и настъпване на бременност и раждане след 35 годишна възраст.„ Липсата на раждане увеличава риска от възникване на рак на яйчниците“ обясни още онколога.В практиката си  тя и колегите й се сблъскват с един сериозен проблем - много млади жени отлагат настъпването на първата бременност с години, за да могат да изградят преди това кариера и професионално развитие.„Раждането категорично предпазва. Има данни, че между 30 и 60% се намалява риска  дори и от едно раждане. В същия диапазон е и употребата на контрацептиви и кърменето. Процентът не е малък!“, коментира още д-р Петрова. 

Коварното на заболяването е, че всъщност много често първоначално протича без симптоми.В ранен стадий рядко причинява някакви клинични симптоми. Като първите симптоми може да бъдат под формата на непостоянни форми на болки,  тежест в корема, бързо усещане за ситост, загуба на тегло, чести позиви за уриниране, леко подуване на корема...но за съжаление често проявата им е всъщност вече късен симптом на заболяването.В някои случаи заболяването може да се установи от един плеврален излив, тоест излив в белите дробове. Това може да бъде и първият симптом, който да постави началото на търсенето на първичното огнище и в последствие да се установи, че става дума за яйчников карцином“, обясни още онкологът.   Обикновено първите оплаквания от порядъка на болки в корема, спазми, леко

 подуване накорема отвеждат пациентките при гастроенеролог, тъй като смятат, че става въпрос за някакви стомашно-чревни  заболявания. Гастроентеролозите първоначално провеждат ехографски преглед на 

корем и често тогава се визуализират малоформации в единия или в двата яйчника, което ги насочва за консултация с гинеколог.  

Ехографията е най-бързият, леснодостъпен и безвреден начин за диагностициране на рак на яйчниците. При допълнителна необходимост злокачествените заболявания се проследяват с компютърна томография, а в някои случаи може да се наложи провеждането на скенер, обясни още специалистът. Много важен момент освен образното изследване е да се вземе биопсия и проведе хистологично изследване, за да може да се определи стадия на развитие на тумора. 

Самото лечение на яйчниковия карцином зависи от стадия, в който е „хванат“. В онкологията стадия определя поведението и последователността на лечение. По думите на специалиста в някои случаи е възможно оперативното лечение да бъде предприето на първо място като е възможно да се отстранят всички засегнати органи. „В този случай след такава оперативна интервенция, ние провеждаме т.нар. профилактична химиотерапия“, обясни д-р Петрова. По думите ѝ има случаи, когато се взима само биопсия, която е последвана от химиотерапия, правят се изследвания, консултации с гинеколозите за да се прецени дали в последствие има възможност за провеждане на оперативно лечение. Често едновременно с това се прилага и таргетна(прицелна).

„Подходът е мултидисциплинарен , това е основното правило през последните години в онкологията, тоест винаги лечението е комплексно“, подчерта д-р Петрова и обясни, че лечението се обсъжда между наблюдаващия онколог, оператор, лъчетерапевта. Тя изтъкна, че много важно значение в тези обсъждания има и самият пациент , защото той трябва да е информиран за състоянието си, за възможностите и целите, които преследва в тази битка.