0

20 кила компост се полагат на образцовите данъкоплатци, които са се издължили към Столичната община в срок. Биотор получават и отличниците в Харманли, но само по три литра. В Силистренско пък се разиграва томбола. Късметлиите могат да се сдобият с мотофреза, микровълнова печка, телевизор или пък сешоар.

Интересът към компоста от страна на столичани е мижав, установи проверка на „Телеграф“. На площадката „Хан Богров“ няма движение. Няма и граждани, които да се редят на опашка, за да си получат торбите с биотор. От будката до бариерата се показва глава: „Ти накъде?“. Компостът се раздава всеки работен ден от 10:00 до 17:00 ч. на територията на площадка „Хан Богров“ срещу документ за платена такса.

На място се оказва обаче, че ако носите само разписката за платените данъци от мобилното приложение или от Easypay, ще ви върнат за документ, който да е подпечатан от общината. Така бонусът се обезсмисля, защото има двоен разход на гориво. Оказва се, че на място не може и да си купите компост, както в предишни години. „Няма, не продаваме“, посича мераклиите портиерката. Това според зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера е сериозен проблем – откакто договорът за продажба на компост е прекратен, количествата задръстват площадката. „Необходима е гъвкавост, осигуряване на дългосрочни договори за продажбата му, защото това дава сигурност, както и носи приходи“, смята общинският съветник от ВМРО.

Безплатно

7500 литра органичен тор, произведен от местната компостираща инсталация, са раздадени досега безплатно в Харманли, похвалиха се от общината. Кампанията на администрацията е съвместна с общинското дружество "Екоресурс – Харманли". В екоинициативата имат възможност да участват жители на общината с платени местни данъци и такси.

IStock

По време на кампанията служителите са раздали над 2500 трилитрови торби с органичен, биологично чист компост. Кампанията в Харманли е по-ранна и приключи на 7 април, като естествен наторител за растенията в дома или градината се полага на гражданите, които са платили пълния размер на дължимите данък сгради и такса битови отпадъци за 2023 г. до 31 март. В София данъкоплатците имат още ден да реагират – налозите трябва да са платени до 30 април, ако искат да се доредят за биотор.

Томбола

Докато софиянци и харманлийци си торят градинките безплатно, то в община Главиница, Силистренско, за поредна година се разиграва томбола с награди. Късметлиите с платени в срок данъци може да получат мотофреза с ремарке, смарт телевизор, микровълнова печка или сешоар. В този земеделски район първата награда е най-желана, а сешоар ще получат общо 23-ма души. 

IStock

Томболата не е само за тези, които за заплатили всички свои данъци и такси до 30 април, възползвайки се от 5-процентната отстъпка, а и за останалите, които внесат дължимата сума до края на октомври тази година. Лотарията се организира на две нива – най-напред във всяко населено място на общината, където има изрядни данъкоплатци, а след това се прави обща томбола за всички населени места едновременно. В нея участват талоните от първото ниво, но без печелившите. Има и условие всяко задължено лице да може да участва в томболата еднократно.

Тегленето на печелившите талони ще стане на 12 ноември т.г. в сградата на община Главиница в присъствието на нотариус. За всяка награда ще се изтегли и резервен кандидат, в случай че печелившият участник не се яви да си я получи, научи „Телеграф“.

Във Велико Търново поощряват разделното събиране на боклука

Облекчение от такса смет има в община Велико Търново. То е за гражданите, които компостират биоразградими отпадъци. За целта те трябваше да подадат декларации до 31 януари за компостиране в съответния имот. Наличието на декларираните компостери пък се проверява от служители на отдел „Околна среда“.

Ако домакинство компостира отпадъци, то 30% от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване на такса битови отпадъци ще му бъдат възстановени.
30% отстъпка пък се полагат на гражданите, които събират разделно отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и ги предават на специализираните площадки в местността Дълга лъка (Велико Търново) и в с. Ресен или в мобилния пункт, който всяка събота и неделя е в кварталите.

Тя се начислява при достигане на 150 кг за година. Ако едно домакинство компостира биоразградими отпадъци и предава разделно събрани хартия, пластмаса и метал, тогава отстъпката от такса смет в частта сметосъбиране и сметоизвозване става 60%.

Без бонуси в Стара Загора

Община Стара Загора не само че няма да дава специални бонуси на платилите до края на април таксата си битови отпадъци, но издължилите се предсрочно граждани няма да получат и 5-процентна отстъпка, каквато е предвидена за данъците за недвижими имоти и превозни средства. Това съобщиха за „Телеграф“ от дирекция „Местни данъци и такси“.

„5% отстъпка правим в Казанлък за всички платили до 30 април задълженията си към общината, но специални бонуси не се предвиждат“, каза Зина Трифонова от дирекция „Местни приходи“ в Града на розите. Същото е положението и в Чирпан по думите на шефа на дирекция „Местни данъци и такси и Екология“ Петър Танев.
Специални бонуси няма и в общините Сливен, Ямбол и Хасково. „Ако до края на април си платите данъците превозни средства, недвижими имоти и такса битови отпадъци, ползвате петпроцентова отстъпка. Знам, че в някои общини такава отстъпка няма за такса смет, но при нас е така“, коментира началничката на дирекция „Местни данъци и такси“ в Сливен.

Главен инспектор Сергей Бъчваров от данъчната служба в Ямбол пък подчерта, че по негови наблюдения събираемостта на местните налози в тяхната община не зависи особено от отстъпки и бонуси. „Винаги сме имали добри резултати“, похвали се той. И потвърди, че петпроцентна отстъпка ще ползват всички ямболии, издължили се до 30 април, но специални бонуси не са предвидени за нито един от налозите. „В много общини, като например Димитровград, вече няма отстъпка за такса битови отпадъци, ние държим на нея. Но сме малка община и не можем да се сравняваме със Столична община с обемите данъци, които събира. Няма как и да си позволим допълнителни бонуси“, обясни Димитър Иванов, директор на „Общинска данъчна дирекция“ в Хасково.

*Автори: Кристи Петрова, Жанета Йорданова