0

С езонните работници в земеделието вече трябва да внимават да не бъдат излъгани в заплащане и осигуряване не само в Италия и Гърция, които доскоро бяха нарицателно за некоректност към наетите. Това все по-често се случва в Германия, Дания, дори Франция. За това предупредиха представители от европейския орган на труда, френски и български синдикалисти от Федерация на независимите синдикати в земеделието и национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“, представители на НОИ по време на обиколка в Монтанско и Русе миналата седмица. Те се срещнаха в няколко села с нашенци, които пътуват по няколко месеца в годината, за да берат плодове, зеленчуци или в консервни фабрики предимно във Франция, за да ги предупредят за техните права, на какво плащане могат да разчитат и да им обяснят към кого могат да се обърнат за помощ.

Финал

Най-често френските работодатели използват момента, когато сезонът приключва, връчват заплатите и понеже работниците са щастливи, че вземат пари, пропускат факта, че вероятно отпуските не са включени към финалното възнаграждение. За това разказа пред „Телеграф“ Жан Ив френски синдикалист, който е фокусиран предимно в работата с хора в селското стопанство. Според законодателството в неговата страна отпуската се изчислява като 10% от брутното месечно възнаграждение. Той допълни, че работниците трябва да следят за това дали са осигурени за болест, независимо на колко часа е договорът им. За минималната работна заплата във Франция, която е 1300 евро, са необходими 35 часа на седмица. Часовата ставка е 11,50 евро, а при 45-часова работна седмица се плаща на час с около 50% повече, изтъкна той.

Телефони

Тъй като френският синдикат има взаимна договореност със земеделския към КТ „Подкрепа“, всеки българин, който се нуждае от помощ и трудова правна защита във Франция, може да звънне направо на „Подкрепа“, откъдето веднага ще задействат колегите си във Франция, допълни Жан Ив. Хората, които не са на трудов договор, трябва да получават възнагражденията си на база часове, допълни той.

Манипулират

Германия напоследък се оказва една от най- неблагодатните страни за икономическите емигранти, включително и в земеделието. За това разказаха близки на работници във Франкфурт в село Якимово, а адвокатът към ФНСЗ Марина Ставрева е специализирана да помага на българи, работещи в страната. Според нея все повече се увеличава делът на сивата икономика, а работодателите проявяват все по-малко коректност. Една от най-честите злоупотреби във фабрики, дори и болници е да се манипулира системата, която отчита работните часове. Обичайно хората влизат, чекират се и в края на месеца се оказва, че са работили много по-малко часове от реалните. В такива случаи синдикалистите съветват да се правят моментни снимки по време на чекирането и да се записват часовете, каза Анелия Иванова от КТ „Подкрепа“. Според нея подобен случай е имало в консервна фабрика във Франция.

Приложение

Валентина Васильонова, шеф на ФНСЗ, каза, че има мобилно приложение, разработено на 8 езика, включително и български, в което с малки клипове са показани най-важните проблеми на хората, които тръгват за чужбина. Там са и телефоните на синдикалните организации, в чужбина и България, на които всеки, който се нуждае от помощ, може да звъни. Тя увери, че има взаимна връзка между синдикалистите, които при сигнал веднага се ангажират да окажат съдействие на нуждаещите се.

Всяка страна ти плаща пенсия

Хората, които са работили в чужбина и са стигнали възраст за пенсия, могат да подадат документи, в която страна изберат или по мястото на местоживеене в момента. Тогава съответните служби задейства системата чрез електронна система и изискват от всяка страна, където има упражнен труд, необходимата документация. Това обясни директорът на дирекция „Европейски регламенти“ към НОИ Мария Касърова пред „Телеграф“. Така всяка страна съответно своите изисквания изчислява какви средства трябва да получи съответният работник и му превежда необходимата сума всеки месец. В България това се практикува от 2020 г. и няма никакъв проблем всеки, който желае, да подаде документите си у нас. НОИ ще се свърже с всяка една страна, където е упражнен трудът, допълни Касърова.

У нас идват от Узбекистан и Непал

Земеделските стопани ще могат да наемат по-лесно сезонни работници от страни извън Европейския съюз.

Това става възможно, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за чужденците в България. С новите текстове се създава правна възможност за удължаване на сроковете за пребиваване на чужденци, които вече имат такова разрешение, без да напуснат територията на страната.

По официални данни миналата година недостигът на работна ръка за земеделието е възлизал на 5600 души, коментира пред „Телеграф“ Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове и на Българо-узбекската търговска камара.

По думите му обаче реалният брой е доста по-голям, защото не всички стопани подават информация. Само една фирма наскоро спешно търсеше 400 работници, берачи на плодове, посочи той. За земеделието идват хора от Непал и Индия, много търсени са и работниците от Узбекистан, която е земеделска държава и има подготвени кадри.