0

Ч ервеният грейпрут и сокът от него може да обърка действието на поне 100 лекарства, като на едни той ускорява действието, а при други го забавя. Половината от тях се ползват при масови заболявания, като хипертония например. Това предупреди проф. Николай Данчев, декан на Фармацевтичния факултет в Медицинския университет – София. Независимо че въпросът е в какви количества той ще бъде приеман, се препоръчва с него да не се пият медикаменти, както и да не се консумира плодът, докато трае лечението.

Той например ускорява ефекта на таблетките за сваляне на кръвното налягане. Така, в комбинация с тях, може да занижи опасно и бързо стойностите, което е също опасно за хипертониците, тъй като организмът им трудно се нагажда на промяната. Сериозен проблем може да създаде и ако се комбинира с лекарства за болно сърце, както и с такива при депресия. Сред тях са тези, които се използват за намаляване на холестерола, някои болкоуспокояващи, противоалергични и хормонални противозачатъчни.

Сокът блокира важен чернодробен ензим и пречи за разграждането на активните вещества в някои медикаменти. За да не се стигне до фатални последици, дозата им трябва да се намали.

Според германски специалисти червеният грейпфрут дори неутрализира напълно хапчето антибебе, но увеличава с 23% половата мощ на мъжете скоро след изпиването му.

Подобно е въздействието му върху най-широко използваните медикаменти за регулиране на кръвното, приспивателни и успокоителни. Той усилва 2 пъти действието на някои лекарства срещу депресия, а на статините - до 16 пъти, сочат проучвания. Това директно ги слага в графа "опасни комбинации". Там могат да се включат и медикаменти срещу епилепсия, които също променят действието си под влияние на сока от грейпфрут.

Повечето разтворими прахчета срещу грип и настинки са опасни за деца под 15-годишна възраст. Причината е, че в тях се съдържа препарат със седативно действие, който може да доведе до твърде дълбок сън с частично изгубване на съзнанието предупредиха от Националната педиатрична асоциация. От там посъветваха родителите да не провеждат самолечение на малчуганите с медикаменти за възрастни дори в намалени дози и да се допитват задължително до личния педиатър или джипи.

Междувременно от университета в Ерланген – Германия, предупредиха, че комбинираните прахчета, съдържащи парацетамол, витамини и съставки за смъкване на температурата, които са за лечение на настинки и грип, могат да бъдат изключително опасни и дори смъртоносни. Фармакологът проф. Кай Бруне и неговият екип дори настояват въпросните прахчета, които сега се отпускат свободно от аптекарите, да се продават занапред само срещу рецепта.

При дневна доза от над 4 грама (една таблетка е 0,5 грама) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а с 8 грама за 24 часа може дори да се предизвика чернодробна недостатъчност, твърди проф. Бруне.

Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите му това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране. При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточвала няколко дни.

Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, коментира проф. Кай Бруне.

Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин, после парацетамол, а накрая си прави и гореща напитка с разтворими лекарства, лесно можел да превиши дозата и да порази черния си дроб.