0

С средата на ушната мида се намира точка №1, известна в китайската медицина като „божествената врата". Масажирането й сваля стреса и тревожността като с магическа пръчка.

Три до 5 минути масаж на ухото или разтриване на безименния пръст на ръката според китайската медицина пък ще подкрепи естествените защитни сили и ще бетонира имунитета ни. Полза има както за възрастни, така и за деца. И, понеже е по-разумно да се предпазим от болестта, а не да я лекуваме, нищо не пречи да пробваме препоръчаните от древните лечители и доказано безвредни методи. Това може да направим и сами вкъщи, без да търсим услугите на обучен терапевт.

Върху ушната раковина има много

нервни окончания и кръвоносни съдове,

които образуват енергийни точки.

Там се намират 6 точки на имунитета, които се активизират и със самомасаж. Достатъчно е да отделим няколко минути на ден, разтривайки леко отгоре надолу ухото по края на ушната мида. Масажират се едновременно и двете уши като нежно се разтриват между палеца и показалеца по посока на часовниковата стрелка. Тези движения разбуждат и активизират и са подходящи за сутришния самомажаж. А вечер, преди заспиване, въртенето е в обратната посока.

Масажира се цялата зона и така се въздейства на целия организъм. Техниките са известни като аурикулотерапия. По края на ушната мида се намират всички биологично активни точки, които отговарят за даден орган в тялото. Затова масажирането им мобилизира вътрешните сили. Той може да вдигне нервния тонус, да разгони умората и стреса, да събуди дълбоките резерви и да отключи

неподозирани за нас извори на енергия.

Точка №1, известна в китайската медицина като „божествената врата", а съвременните терапевти определят като – антистресова, се намира приблизително в средата на ухото. Точка №2 се намира в центъра и се определя като универсален регулатор - въздействието върху нея помага например за заспиване в случай на безсъние, а при сънливост – за връщане на бодростта.

  За децата имуностимулиращ ефект има масажът на четвъртия пръст на ръката. Достатъчно е да поглаждаме пръстчето от върха към дланта около 200 пъти на ден. Децата го приемат като игра и обикновено се успокояват и заспиват.