0

К омпанията „Байоджен“ направи пробив с лекарство за Алцхаймер, но едва ли от десетина години насам нов медикамент е посрещан с толкова критики от научната общност.

Компанията „Байоджен“ направи пробив с лекарство за Алцхаймер, но едва ли от десетина години насам нов медикамент е посрещан с толкова критики от научната общност.

Препаратът е за лечение на ранна фаза, тъй като спира отлагането на лошия белтък, а с това и развитието на болестта. Поразените клетки обаче няма да бъдат възстановени.

„Досега медикаментите са давали симптоматично облекчение, без да имат ефект върху причината, казва пред „Космос“ неврологът дементолог доц. Шима Мехрабиан от Медицинския университет в София. Новият е моноклонално антитяло, което действа срещу лошия белтък бета-амилоид, чието натрупване има ключова роля за заболяването. Има данни за намаляване на този лош белтък от клиничните проучвания. Нужни са допълнителни изследвания за ефикасността на лекарството, както и да се проследят страничните му ефекти.“

Шефът на „Байоджен“ Майкъл Вунацос обясни, че новото лекарство Адуканумаб има 3 съставки, атакуващи отровната плака от пептиди в артериите, сърцето и мозъка. „Успяваме постепенно да намалим натиска на плаката, която уврежда невроните и причинява алцхаймер", казва той.

Алцхаймер е невродегенеративна болест, при която натрупани белтъци (бета-амилоид и тау) водят до загуба на нервни клетки. Десетки милиони по света страдат от тази най-разпространена форма на деменция. Тя се развива много бавно над 65-годишна възраст. Последните проучвания сочат, че лошият белтък се натрупва в мозъка 10–20 г. преди първите й признаци. Те са загуба на скорошна памет, проблеми с изразяването и общуването, неспособност за преценка, дезориентация във времето и пространството, рязка смяна на настроенията.