- Проф. Коцев, коя е причината гастритът да се обостря през есента?
-
- От клиничната практика е известно, че заболеваемостта зависи от пола, възрастта, сезона. В този смисъл не само стомашно-чревните заболявания като гастрит и язва, но и много други имат сезонност. Например, през зимните месеци се наблюдават много повече инфаркти и инсулти. Това е лесно обяснимо със съдовите спазми. При стомашните болести при промяна на сезона настъпва обостряне. Не може да се каже с точност на какво се дължи това, но има различни фактори, които съдействат в тази посока. Например, през есента дневната светлина намалява, денят става по-кратък, променя се атмосферното налягане, понижава се температурата, наблюдава се известна промяна в храненето. Всичко това поставят по-високи изисквания към организма и в известен смисъл е стрес за него. Това предполага и хормонални промени. Може да доведе до повишаване на отделянето на гастрин и солно-киселата секреция. Така пациентите с гастрит или язва може да почувстват обостряне-засилване на болката, тежест след хранене, парене, киселини. Това може да се случи и през пролетта, когато също се променя времето.
-
- Как да различим хроничния от острия гастрит?
- Острият обикновено протича драматично и неминуемо води пациента до лекар. Всъщност гастритът има три форми- със силна болка, с усещане за тежест и парене, а третата е безсимптомна.
-
- Лечението различно ли е?
-
- Когато става дума за лечение, ние трябва да знаем кои са причинителите на заболяването. Хроничните гастрити се дължат на на хеликобактер пилори. Другата причина е прекомерен прием на противовъзпалителни средства, които се вземат по различни поводи. Трябва да имате предвид, че през есента или зимата усложнения като кървяща язва и перфорация настъпват по-често, отколкото през лятото. През последните 15-20 години се наблюдава значително намаляване на язвената болест. Това се дължи на това, че знаем причинителя. Гастритът обаче все още се среща значително често. На практика след 50-годишна възраст половината от хората имат гастрит.
-
- А има ли подмладяване на болестта?
-
- Не бих казал. Проучванията ни дори показват, че възрастта се покачва. В зряла възраст случаите на пациенти с халикобактер пилори достигат до 80%. Затова, ако човек има някакви оплаквания на стомашно-чревния тракт, трябва да се изследва за наличието на хеликобактер пилори. Ако обаче е налице алармираща симпоматика, като силна болка, анемия, понижаване на теглото, повръщане на кръв, това налага извършване на ендоскопско изследване. Това е задължително и ако пациентът е над 50 години.
-
- Каква е превенцията, можем ли да се предпазим от есенното обостряне на хроничните болести?
- Разбира се, профилактиката е най-доброто, което можем да направим. Ако бъде доказано, че имаме хеликобактер пилори, е необходимо да се проведе 10-дневен курс на лечение, за да бъде унищожен. Още повече, че той е признат за канцероген I клас от СЗО още през 1994 година. Така че с премахването му игнорираме цялата последваща каскада от заболявания. Другото важно нещо е да се въздържаме от прием на противовъзпалителни средства. От изключително значение е диетата. Добре е да имаме предвид, че през есента настъпва стрес за организма и ако сме имали подобни оплаквания, трябва да изключим пържени храни, силни подправки, да включим в менюто си зеленчуци, но нека те да са сварени или на пара. Месото трябва да е щадящо, а рибата да е на пара. Плодовете пък е добре да са обелени. Особено подходящи са печена ябълка, печена тиква, банан. Така ще снабдим организма с необходимите витамини, но и ще щадим стомаха. Трябва да намалим стреса, да почиваме достатъчно. Алкохолът и кафето трябва да се изключат през тези преходни периоди. Имайте предвид, че тези заболявания намаляват в целия свят, но се увеличава рефлуксната болест. Това се дължи на много фактори, но най-вече прием на някои лекарства, както и набързо приготвени храни, пържени ястия.
Монитор