Н ад 1050 дървета в Пазарджик, които са били нападнати от гъсеници на бялата американска пеперуда, са били обработени, информираха от местната община. Пръскането се извършва по договор за растително-защитна обработка и се използва биоциден препарат.

Над 1050 дървета в Пазарджик, които са били нападнати от гъсеници на бялата американска пеперуда, са били обработени, информираха от местната община. Пръскането се извършва по договор за растително-защитна обработка и се използва биоциден препарат.

Неприятелят е многояден вид  и напада над 200 вида растения. За първи път тази година обработките на първо поколение гъсеници започна на 31 май. Сега се обработват дървесни видове от второ поколение и обработките ще продължат до справяне с проблема.Обективни фактори за разпространението на вредителя тази година са атмосферните условия с много валежи и високи температури, които създадоха благоприятна среда за развитие на вредителите.

Такова разпространение не се е случвало от 2005 година.Друга сериозна причина са изоставените дворове  на  частни къщи и дворове на фирми, където е невъзможен достъпът. От общината в Пазарджик се извиняват на жителите за причиненото неудобство и  ги приканват за разбиране сериозността на проблема. Заявки за обработки се приемат директно на телефоните на фирмата 034 44 8721, 0879 470 550 или чрез подаване на писмено заявление в Центъра за информация и услуги на гражданите в община Пазарджик и на телефон 034 402 242, 034 / 96 96 96.