0

Д епутатите отстраниха Росен Желязков от поста на председател на Народното събрание. Със 129 гласа "за" и 103 "против" народните избраници гласуваха оставката му.

Бойко Кичуков

„Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание. Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност“,  каза Желязков минути преди да бъде освободен от поста. Аз няма да ви изненадам приятно да говоря политически. Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички тук сме хора, но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога го губим – това е човещина“, заяви в своята реч Желязков, която бе посрещната с бурно овации. 

Бойко Кичуков

"БСП само не е спала пред кабинета на Бойко Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна след гласуването за прекратяване на дебатите по оставката на Желязков.

"9 месеца не можахте да се разберете чий министър на кого е. По-наше време докато бях министър на икономиката, всичко се знаеше. Няма да допусна да въвлечете БСП в схемите на паралелната държава. Ние няма да навлезем в нея", категорична е Нинова.

От втория опит Народното събрание събра кворум за започване на днешното заседание, след като в залата се регистрираха 125 народни представители. При първия опит за регистрация в залата бяха 117 депутати.

Опозицията поиска оставката на Росен Желязков като председател на НС заради гласуваната оставка на председателя на НЗОК. "През декември 2023г. Станимир Михайлов подаде оставка като председател на НЗОК, след няколко месеца Желязков я вкара в пленарна зала за гласуване, след което Михайлов я оттегли. Въпреки това депутатите я гласуваха. Искането на оставката на председателя на парламента не трябва да е политически акт, а спрямо това как се справя човека със задачата, която му е поставена", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

ИЗНЕНАДВАЩО: Махнаха шефа на НЗОК

"За начало, като стана ясно, че председателят на НЗОК е оттеглил оставката си в деловодството на НС преди гласуването в зала, аз лично поисках почивка от името на ПГ, за да имате време да вземете решение да не се гласува оставка, която е оттеглена", обясни Василев. "Вие се върнахте в зала и взехте грешното решение. Това е и причината да искаме вашата оставка", коментира Асен Василев.

Бойко Кичуков

Другият съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков също коментира, че председателят на НЗОК не е бил поканен в зала, въпреки че е бил в сградата на НС. "Бавят се и законопроектите по правосъдната реформа", заяви Петков.

Ген. Атанас Атанасов също се присъедини към мотивите на своите съпартийци, че исканата оставка е заради случая с председателя на НЗОК.

"Оставката се иска от същите, които 9 месеца управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазното турско кафе с Пеевски и лазеха пред кабинета на Борисов всеки ден", заяви Станислав Балабанов от ИТН. Според него тогава са се бранили действията на Росен Желязков и проблем с ръководенето на НС не е имало.

"В момента тези хора правят глупости, също както тези, които им струват десетки милиарди и съсипана икономика", това заяви Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС. Според него тези, които искат да свалят председателя на НС, са същите тези, които са искали да правят избори със свое МВР. “Подлоги на мафията с "мрън-мрън мотиви", каза още Георг Георгиев.

Бойко Кичуков

"Росен Желязков е един достоен председател на българския парламент", каза Тома Биков (ГЕРБ-СДС) по време на дебатите, в които се обсъжда проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание. По думите му Желязков е успял да спечели авторитет дори и сред представителите на опозицията. Очаквах да чуя малко по-тежки мотиви за това искане, защото то е преди всичко политически акт, каза той. Според Биков искане за оставка на председателя на парламента е много сериозно и важно решение, особено в ситуация, в която сме със служебно правителство, в рамките на политическа криза, а председателят е една от малкото фигури в страната, която е редовно избрана.

БОРИСОВ СКОЧИ НА ПП-ДБ: Не си дават реална представа за това, което са сътворили

Той припомни, че Росен Желязков е бил избран и с гласовете на ПП-ДБ и уточни, че не може да разбере позицията им сега. Биков посочи, че може би мотивацията им е да вкарат още една тема „в оборот“ в медийното пространство или тактически заход по отношение на предизборната кампания. Ние приемаме това като „взривяване“ на възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в средносрочен и дългосрочен план, заяви той. Според него ПП-ДБ не осъзнават в каква ситуация се намират и, че тя изисква да не правят резки движения, защото всяко рязко движение ще ги „наранява“ повече.

Бойко Кичуков

"Нищо няма да спечелите, освен учудването на голяма част от българското общество по отношение на вашите действия", добави Биков и уточни, че всяко действие в политиката, независимо дали е направено по осмислен начин или не, води до определени резултати.

Правилникът предвижда, че председателят и заместник-председателите на парламента могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. То е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.