0

П лащат на лекари и медицински сестри 15 милиона лева, за да учат за детски специалисти. Така държавата ще бори недостига на кадри.
Според доклад на Националния център по обществено здраве и анализи сред специалностите с най-голям недостиг в страната са детска гастроентерология, детска ендокринология, детска кардиология, детска неврология, детска психиатрия, детска ревматология, педиатрични здравни грижи и др.

Всички тези направления обаче ще бъдат част от бъдещата Национална детска болница. За да се снабди с достатъчно специалисти, които да работят в нея, Министерството на здравеопазването ще плаща по време на обучението им.

Проект

Проектът „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“ ще продължи до края на 2028 г. По него ще се предоставя месечен финансов стимул в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната.

Средствата се осигуряват по програма „Развитие на човешките ресурси“, а целта е привличането на специализанти към определени недостатъчно атрактивни специалности, включително детска пневмология и фтизиатрия, детска клинична хематология и онкология, детска нефрология и хемодиализа, епидемиология на инфекциозните болести, лицево-челюстна хирургия, съдебна психиатрия.

Данни

Данните показват, че към момента страната разполага с около 1500 педиатри, които са концентрирани в големите градове на страната. Недостигът на лекарите в детските специалности обаче е значително по-голям, като това се изтъква и в анализа на Европейската инвестиционна банка за нуждите от детска болница в София.

В документа се посочва, че в страната са разкрити 3935 детски легла, като само 215 от тях са за педиатрична грижа по отделни специалности. 

Остават само отделенията в „Пирогов“ и „Александровска“

Освен привличането и обучението на нови кадри за бъдещата педиатрия ще се разчита и на наличните. Това ще се постигне чрез преструктуриране на педиатричната помощ в страната. В Националната детска болница ще бъдат прехвърлени всички специалисти, работещи в сега действащата СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“, както и в повечето съществуващи детски отделения в София.

В доклада на Европейската банка е предвидено да се запазят само три структури – Клиниката по изгаряния и пластична хирургия и Многопрофилното спешно отделение на „Пирогов“, както и детската психиатрия на „Александровска“.