0

О коло 73 000 лв. ще бъдат спестени за обслужването на машините за гласуване. Преди дни Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри „Сиела Норма“ за изпълнител на поръчката за техническата поддръжка на устройствата за вота 2 в 1. Компанията бе и единственият участник в процедурата.

ЦИК бе заделила общо 8,23 млн. лв. без ДДС, а с налога сумата набъбваше до 9,87 млн. лв. По-голямата част от средствата са за профилактика на машините, инсталирането на софтуера, параметризирането на електронните бюлетини и осигуряването на техници в изборния ден. Около 784 000 лева без ДДС бяха заделени за транспорта на машините до секциите.

Оферта

На свой ред „Сиела Норма“ подаде оферта, но с цена до тавана. От разбивката на сумите става ясно, че най-голямото перо от харчовете е за хонорарите на техниците – около 3,3 млн. лева. 2700 ще са техниците в страната, а 200 ще са зад граница. От техническите дейности най-скъпо излиза инсталирането на софтуера, което струва около 1,68 млн. лв. След това е параметризирането на е-бюлетините, за което отиват близо 1,5 млн. лв. Причината се крие във факта, че има 3 вида такова – за демо версията, за онези машини, чрез които ще се гласува едновременно за НС и ЕП, и накрая параметризиране на бюлетините за устройствата, на които ще гласуваме само за национален парламент. От последните ще има само в страните извън ЕС. При преговорите ЦИК е поискала намаление на офертата. Крайната сума излиза по-малко с 61 200 лева без ДДС, а с добавянето на данъка средствата са около 73 000 лв.

Интерфейс

В резултат от комисията по подбор на изпълнител излизат с окончателен доклад. „Сиела Норма“ трябва на свой ред да предостави два варианта на интерфейса на екраните. От доклада обаче става ясно, че в процеса на преговорите ЦИК поставя въпроса дали на първия екран може да има бутон „Пропусни“. От компанията обаче им отговарят, че те работят със софтуер, който им предоставя ЦИК, и за поставянето на нова функционалност, в това число бутона „Пропусни“, ще трябва модификация на кода. Това обаче би променило цялата архитектура на софтуера и би отнело около 5-6 месеца. „Сиела Норма“ посочват, че могат да дадат вариант без модификация на кода, както е било и на други избори. Това означава да няма начален екран, или т.нар. welcome sсreen, чрез който избирателят предварително селектира на кой вот да участва. Така директно ще се зарежда една от двете бюлетини – за ЕП или за НС. Няма да има бутон „Пропусни“, но избирателят ще се задължи да гласува и за двата вида избори. Т.е да отбележи номера на партия, на независим кандидат или „Не подкрепям никого“. Тепърва „Сиела“ ще представи варианти на екрана, а ЦИК ще вземе решение как да изглежда той. Междувременно Министерството на електронното управление пусна за обсъждане методиката, по която ще се тестват машините. В нея има дребни изменения.