0

Н ад 1,5 млн. лева на час сме пръснали по великденските празници, изчисли „Телеграф“. Сметката е направена на база прогнозни данни за броя на пътуващите, които за изминалите почивни дни стигнаха 1 млн., както и разходите, които са направили, предоставени от директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. В сумата влизат нощувки в хотели, хранене в ресторанти, както и почерпки при близки и приятели. Както „Телеграф“ първи писа, в седмицата от 1 до 6 май над 1 млн. българи прекараха празника извън дома. Пътуванията са с различни цели, като има такива, които са отишли в СПА хотели, на море, на планина и на гости. Най-солено е излязла ваканцията за пътуванията зад граница, като средният разход е 500 лв. на човек. Следват посещенията на СПА хотели, където харчовете възлизат по 300 лв. на човек. По 100 лева на ден пък са разходите на човек в планинските курорти, в къщи за гости и вили.

На море

През изминалите почивни дни над 60 000 са българите, които се отдадоха на морска почивка у нас. Още толкова пък посетиха гръцките градове. Имаше и пътувания към Турция и други топли дестинации. 30 000 пък използваха част от великденската ваканция за отдих в СПА хотели. Около 50 000 пък си почиваха в планините. Като цяло дори и само гостуване на близки по време на празниците излиза поде 100 лева на човек на ден, като в сумата са включени разходи за транспорт, хранене в ресторант и посещения на забележителности, сподели Драганов. Само за едно хранене в приличен ресторант сметката за двама е 100 лева.

У дома

Освен пътувания много хора са прекарали празника у дома. Разходите за подготовка на празнична трапеза гълтат 100 лева, като в сумата е включено от всичко традиционно по малко. Отделно за допълнителни екстри като напитки, сладкиши или мезета, с които да почерпите близки на трапезата, сумата набъбва до 200 лв., изчисли Пламен от София, който е прекарал празника със съпругата си и двама приятели у дома.

Около 300 лева пък е излязло само агнето за празниците на друго семейство от софийското село Световрачене. Отделно от сметката са дреболиите, с които са напълнили животното, салати, мезета и напитки.

Посрещнахме 80 000 чужденци

80 000 чужди туристи са посетили страната ни по време на великденските празници. За много от тях България е традиционна дестинация за Великден и за едно пролетно пътуване с поглед към приближаващото лято. А летният сезон се очертава като много добър. Имаме повече заявени полети от пазар Великобритания, изключително силни записвания на пазар Полша и леко увеличение на пазар Германия, коментира експертът в туризма Константин Занков, цитиран от България он еър. Най-много посетители дойдоха от съседните страни - Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, които идват традиционно с личните си автомобили или с автобусен транспорт. По данни на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас има ръст на полетите покрай Великден с 12,2% спрямо миналата година. Значително увеличение има от Италия и Испания, съответно 54 полета и ръст 42,1% от първата дестинация и 35 полета и ръст 40% от втората. Останалите държави, от които идват повече туристи, са Австрия, Франция, Полша и Нидерландия.