0

22-годишният Toдop Русанов oт Гopнa Оpяхoвицa и нeгoвият cъcтyдeнт Рaфaл Чapнoвcки oт Пoлшa „съживиха“ монумента на Бyзлyджa във виртуалната реалност. Те го превърнаха в модерен кoмплeкc зa oтдих c кoнцepтнa зaлa, мyзeй и кpъгъл пaнopaмeн кopидop. Момчетата учат дигитални медии и дизайн в университета „Единбург Напиер“ в Шотландия, а разработката всъщност е дипломната им работа. Това е и първата по рода си визуализация на такъв паметник. Независимо от локацията ви по земното кълбо може да се “потопите” в Бузлуджа чрез очила или шлем за виртуална реалност, както и на десктоп компютър (подобно на компютърна игра с монитор, клавиатура и мишка). С помощта на контролерите зрителят може да регулира скоростта на разходката си и да се телепортира от едно място на друго. Проектът е уникален и с това, че всяко движение, което зрителят извършва в реалността, се пренася в компютъра. По този начин буквално можем да се надвесим над парапета, да погледаме в далечината, да четем надписи.

Всъщност всичко започва през лятото на 2014 година, когато Тодор

посещава Бузлуджа за първи път.

„Чувството, което изпитах, когато застанах пред монумента, беше уникално. Размерите и формата на паметника ме оставиха без думи. На момента осъзнах, че това е едно невероятно архитектурно съоръжение, което има стойност не само за България, но и за целия свят. Излюзиите и радостта ми обаче бяха бързо унищожени, когато влязох вътре. Избитите мозайки, разпадащият се покрив, изронените стълби“, разказа той пред „Монитор“. Няколко месеца по-късно Тодор трябвало да реши каква ще бъде темата на дипломната му работа, по която трябва да работи следващата година. В главата му моментално изникнал споменът за посещението на Бузлуджа. А и целта била да се впечатлят не само българи, но и хора от целия свят. Тогава Тодор решил да си сътрудничи с колегата си Рaфaл Чapнoвcки, тъй като имали сходни интереси и умения. Момчето било въодушевено, но и разочаровано, след като разбрало какво е състоянието на паметника. След консултация с професорите от университета, двамата получили разрешение за съвместна работа. Така през юни 2015 година пътуват от Шотландия за България и правят много снимки. Момчетата дори измерили всичко части на паметника с рулетка-за да го пресъздадат във виртуалната реалност им трябвали точните размери. А и не успели да открият никъде оригиналните чертежи.

„Сметнахме, че комунистическите символи и стил очевидно не работят в 21 век. Навярно присъствието на тези символи са и една от причините за текущото окаяно състояние на монумента. Затова решихме да превърнем Бузлуджа в една модерна мултифункционална структура с национална стойност“, обясни Тодор. Една от причините момчетата да изберат виртуална реалност била, че форматът позволява много точно да представят героичния мащаб и размерите на сградата-нещо, което не може да бъде усетено на снимка или обикновен монитор.

Устройствата за виртуалната реалност позволяват на хората да влязат в Бузлуджа, да отворят затворена врата, да натиснат копчето на асансьора или да предприемат действие, което биха сторили, ако наистина са на мястото. Бузлуджа VR предоставя едно уникално изживяване, което би било невъзможно в истинския живот.

Така момчетата презентират проекта си на 13 април в Единбург

Това става пред 150 души. Лектори, студенти и местни компании буквално остават без думи. Момчетата обаче още очакват оценката си, защото резултатите ще станат ясни през юни. Преди няколко дни пък били поканени на изложението за най-добрите дипломни работи от целия университет. Засега момчетата не са обмисляли дали ще търсят финансиране на проекта си, за да го реализират. Засега искат просто той да достигне до повече хора.

„Проектът започна като изцяло дигитална концепция. Едно виртуално изживяване, което всеки човек по света може да си изтегли безплатно и да се разходи в Бузлуджа и зоната около монумента. Било то на настолен компютър (като компютърна игра) или с очила за виртуална реалност. Впоследствие се оказа, че хората изключително много харесват нашия редизайн на сградата и биха искали да го видят реализиран“, каза още Тодор. Според студента моментът, в който с колегата си осъзнали какво са направили, бил по време на срещата им

с архитекта на Бузлуджа арх. Георги Стоилов. Той дори се разчувствал и казал на момчетата, че идеята им е напълно осъществима. Още повече че с разработката момчетата целят да спечелят интереса на хора от цял свят. В коридорите са поместени картини от едни от най-красивите места и забележителности в България (Царевец, Белоградчишките скали, Черноморието, планините и т.н.), а с едно кликване всеки „посетител“ може да научи повече за тях на английски език. В „Тъмния коридор“ има своеобразен музей на монумента със снимки и аудио на английски, които представят сегашното му състояние и история. Всеки потребител може да ги докосне и да се телепортира на мястото, на което са снимани. Приложението може да се изтегли безплатно от http://buzludzhavr.com. За по-малко от седмица това е сторено от повече от 3000 души от целия свят.

 

За пътя от Горна Оряховица до Единбург

Тодор Русанов решава да учи в Шотландия още в 9-и клас. За него дигиталните медии са изключително динамична сфера.

„За съжаление знаех, че българската образователна система не може да ми предложи достатъчно гъвкава и модерна специалност и техническо оборудване“, казва Тодор. Така заминава за Шотландия през септември 2012 година. Колегата му Рафал пък се „влюбил“ в Единбург след екскурзия.

„Родителите ми са фотографи и може би заради това от ранна детска възраст е и влечението ми към технологиите и изкуството. Винаги съм си поставял цели и съм се стремил да ги постигам, а семейството ми ме е подкрепяло във всяко мое начинание“, каза още младежът.