0

У чени от университета на Копанхаген установиха няколкостотин различни химически вещества във водата, съхранявана в пластмасови бутилки за многократна употреба, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес.

Учени от университета на Копанхаген установиха няколкостотин различни химически вещества във водата, съхранявана в пластмасови бутилки за многократна употреба, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес.

Някои от тези вещества са потенциално опасни за човешкото здраве. Нужна е по-добра регулация и стандарти за производителите, смята авторите на изследването.
Двама химици от университета на Копенхаген са изследвали химическите вещества, които се отделят в течностите от широко използваните пластмаси за производство на бутилки за многократно използване.


"Бяхме изненадани от големите количества химически вещества, които открихме във вода, престояла 24 часа в бутилките. В нея има стотици вещества, включително такива, които не са откривани в пластмасите досега, както и потенциално опасни за здравето. След измиване в съдомиялна машина, налице се няколко хиляди", каза Ян Кристенсен, преподавател по аналитична химия на околната среда в университета на Копенхаген.
Той и изследователката Селина Тислер откриват повече от 400 различни вещества от пластмасовите бутилки и над 3500 от препаратите за съдомиялни машини. Голяма част от тях са неизвестни вещества, които учените тепърва ще идентифицират. Но дори и в известните химикали, токсичността на поне 70 на сто от тях остава неясна.
Учените се тревожат най-много от фотоинициаторите, за които се знае, че имат потенциално вредно въздействие върху организмите, тъй като са ендокринни дисруптори и канцерогени.
Авторите на изследването са открили и широк набор от омекотители за пластмаси, антиоксиданти и други вещества, използвани в производството на пластмаси, както и диетилтолуамид, който е активна съставка в репелентите против комари.
Използването на съдомиялни машини добавя още повече химикали в бутилираната вода.
"След почистване в съдомиялна машина се отделят най-много сапунени субстанции от повърхността. Повечето химикали, които идват от бутилката, всъщност са останали след измиването в машината и допълнителното изплакване. Най-токсичните вещества, които открихме, всъщност идват, след като бутилката е била в съдомиялната машина, вероятно защото измиването в нея износва пластмасата и така увеличава отделянето на вещества от нея", обясни Тислер.