0

З имата започва с целувка на Юпитер и Сатурн, когато двете най-големи планети застават една зад друга на 21 декември. Дългоочакваното от астрономи и астролози събитие може да се наблюдава и от нашата страна и ще бъде видимо с невъоръжено око вечерта на 21 декември след 18,15 ч софийско време (19 минути разлика в плюс за Варна). 

Зимата започва с целувка на Юпитер и Сатурн, когато двете най-големи планети застават една зад друга на 21 декември. Дългоочакваното от астрономи и астролози събитие може да се наблюдава и от нашата страна и ще бъде видимо с невъоръжено око вечерта на 21 декември след 18,15 ч софийско време (19 минути разлика в плюс за Варна). 

Подобна небесна целувка между Юпитер и Сатурн се случва веднъж на около 19 и половина години. За астролозите тя е важен вододел, като повечето от тях приемат, че сега с нея започва и дългоочакваната ера на Водолея.

Змиеносец

В момента Слънцето е в непризнатото от голяма част от астролозите съзвездие Змиеносец, което би трябвало да си е самостоятелна зодия. Тази година Слънцето навлезе от Скорпион в Змиеносец на 29 ноември в 18 ч и ще се отправи в съзвездие Стрелец на 18 декември точно 2 часа след полунощ софийско време. На 21 декември Слънцето е вече в Стрелец и ще бъде на максимално отдалечаване от небесния екватор в 12,02 ч българско време.

В деня на зимното слънцестоене, гледан от София, Юпитер ще бъде само на 06 минути и 14 секунди южно от Сатурн. Явлението ще се случи в съзвездието Козирог, близо до границата му със Стрелец. Вечерта на 21 декември двете планети ще могат да се наблюдават заедно в окуляра на телескоп с голямо увеличение (400 или повече пъти). Наблюдението на явлението обаче ще бъде затруднено – то ще бъде видимо ниско над югозападния хоризонт, в гаснещото сияние след залез слънце. Тази небесна целувка от астрономите се нарича Велико съединение заради заставането на планетите на по-малко от градус. Следващото велико съединение е през 2080 г.

На 21 декември за София Слънцето ще залезе в 16,56 ч, а във Варна в 17,15 ч. Същата вечер Луната ще бъде във фаза първа четвърт, в източната част на съзвездието Водолей. Час и половина по-късно ще е връхната точка на съединението. На 17 декември Сатурн влиза във Водолей, а на 19-ти – Юпитер. От 19 до 23 декември двете планети се съединяват постепенно, като върхът е на 21 декември в първия градус на Водолей.

Зимното слънцестоене е и най-късият ден в годината, траещ само Това е най-късият ден в годината, траещ само 9 часа, 2 минути и 18 секунди за географската ширина на София. След това денят започва да се увеличава.

Тъмно

На 14 декември е и единственото за годината пълно слънчево затъмнение, но от нашата страна то няма да се вижда. Най-добре може да се наблюдава от Чили и Аржентина, където ще трае 24 минути, уточнява Би Би Си. Тази година имаше 4 лунни затъмнения и с това слънчевите стават две, което много смути астролозите. Обикновено затъмненията са около 3-4 годишно.

Слънчевото затъмнение няма да видим, но при ясно време в нощта на 13 срещу 14 декември ще може да наблюдаваме максимума на метеорния поток Геминиди, както „Телеграф“ вече писа. Очаква се връхната му фаза да е около 2,50 ч наше време. В небето ще преминават между 120 и 150 падащи звезди за час. Това е най-интензивният метеоритен поток и ще се вижда от цялата планета. Геминидите всъщност са опашката на астероида 3200 Фаетон. Повечето от другите метеоритни потоци се образуват от опашките на комети.