0

Е фективна 25-годишна присъда  при първоначален строг режим ще изтърпява ветеранът от френския Чуждестранен легион Иван Пачелиев, който беше задържан на  8 октомври 2019 година в тополовградското село Орешник за убийството на 72-годишния фелдшер Димитър Факиров по особено мъчителен за жертвата начин.

Ефективна 25-годишна присъда  при първоначален строг режим ще изтърпява ветеранът от френския Чуждестранен легион Иван Пачелиев, който беше задържан на  8 октомври 2019 година в тополовградското село Орешник за убийството на 72-годишния фелдшер Димитър Факиров по особено мъчителен за жертвата начин.

Върху 42 страници развиват тезата си за потвърждаване първоначалната присъда от 12 март т.г. съдиите от бургаския апелативен съд.

Размерът на наказанието е обжален от Пачелиев, който отрича да има нещо общо със смъртта на възрастния медик, недоволстват  и адвокатите на наследниците, които искат бившият наемник да остане до края на живота си зад решетките.

Тялото на Димитър Факиров беше открито от полицай след обаждане на телефон 112 от местни жители, на които направило впечатление липсата на стария медик и дочути викове за помощ от здравната служба рано заранта на същия ден.

Считаният за крайно агресивен и тежко въоръжен 37-годишен Пачелиев беше арестуван на финала на многоходова жандармерийска операция под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Ивайло Йорданов, междувременно патоанатомите успяха да изброят 38 прободни и порезни рани по тялото на жертвата, която издъхнала в страхотни мъки от кръвозагуба. От дома на легионера са били иззети 7 ножа, но върху нито един от тях не са открити биологични следи, от местопрестъплението са иззети и три косъма, за които са предполагали че са на Пачелиев, но те били без луковици и не можели да бъдат подложени на ДНК-експертиза.За капак на всичко съдебният лекар, който пристигнал след оперативниците пропуснал да измери температурата на мъртвото тяло и това пречи да се установи точния смърт на смъртта. Недотам са изяснени и евентуалните мотиви за агресията, според обвинителния акт предния ден Пачелиев потърсил помощ от медика, за да му зашие рана на ръката и останал недоволен от уменията му. За това той споделил ядосано пред неколцина жители на Орешник.

От момента на задържането си и до сега самотно живеещият в тополовградското село Иван Пачелиев категорично отрича вината си, защитата му се аргументира с пропуските в досъдебното производство, намеква се дори за възможност убийството да е дело на основният прокурорски свидетел, жена от същото село, която твърди че е видяла и дори разговаряла с легионера на входа на здравната служба във времето, когато фелдшерът е трябвало да агонизира от раните си.

Заседанието на състава от бургаския апелативен съд се е провело на 23 септември, решението е публикувано на 2 ноември, в него е записано дословно:“При определяне вида и размера на наказанията решаващият съд е съобразил предвиденото за съответното престъпление наказание,обществената опасност на деянието и дееца, смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, както и целите визирани в разпоредбата начл.36 от НК.За извършеното от подсъдимия престъпление по чл.116, ал.2, пр.12, вр.с ал.1, т.6 , пр.2 и 3, вр.с чл.115 НК законодателят е предвидил по – тежки наказания - лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Подсъдимият е извършил квалифицирано умишлено убийство на медицински специалист, при изпълнение на службата му, като причинената смърт е с особена жестокост и по особено мъчителен начин за убития, като същото е със значително по- висока степен на обществена опасност в сравнение с умишленото убийство по основния състав- чл.115 от НК.“.

Апелативните съдии потвърждават присъдата на първонаинстационния съд в Ямбол, като обясняват, че :“ Престъплението е извършено от подсъдимия по арогантен и безцеремонен начин, брутално и нечовешки, без каквато и да е смислена причина и мотив. Предвид данните поделото за благородния характер на пострадалия и липсата на доказателства за съществуващ предходен конфликт между него и подсъдимия, настоящата инстанция намира, че липсват доказателства пострадалият по някакъв начин да е предизвикал и провокирал неговото агресивно поведение, поради което не е налице съпричиняване на вредоносния резултат от пострадалия.Предвид наличните негативни данни за личността на подсъдимия, от когото неговите съселяни се страхували поради агресивния му характер и характеровите особености, степента на обществена опасност на личността му следва да се цени като завишена независимо от чистото му съдебно минало.“.

На финала на решението по безапелационен начин е отбелязано: При цялостната проверка на присъдата не се установиха допуснати съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване правата на страните, поради което не е налице основание за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.“

Защитникът на Дюмона, адвокат Станимир Кескинов очаква да чуе решението на клиента си дали да обжалва присъдата пред ВКС в петък /5 ноември/, за когато е насрочено заседание на апелативния съд по молбата му за промяна на мярката за неотклонение. Това е поредна молба на Пачелиев от килията в бургаския затвор, той се оплаква от влошено здраве и необходимост от операция на изкълчената му при първоначалния арест ръка.

„Скептик съм за по-лека мярка, но каквото и да е определението на съда най-вероятно ще обжалваме пред ВКС, няма нито едно пряко доказателство за вината на клиента ми, всичко събрано в папките на делото е по схемата „една жена каза“!“, обясни по телефона адвокат Кескинов.Той припомня, че срещу Дюпона има още едно висящо дело в Елхово, то е за незаконно притежавано от него оръжие през 2018-а година. Тогава в защита на легионера се вдигнаха десетки българи , които за кратко време събраха 5 000 лв за пускането му под парична гаранция, а в Тополовград дори направиха протестен митинг.