0

О т години на пазара на труда се забелязва една тенденция, а именно липса на кадри и то във всички сектори. От една страна, има много отворени работни позиции, но намирането на подходящите служители е изключително трудна задача. От друга страна, някои от работодателите не са адаптирали заплатите на служителите си спрямо растящата инфлация. А това също представлява пречка да намерят подходящите работници. Причината е, че неактуализираните заплати не привличат кадри, които да заемат тези свободни работни места.

От години на пазара на труда се забелязва една тенденция, а именно липса на кадри и то във всички сектори. От една страна, има много отворени работни позиции, но намирането на подходящите служители е изключително трудна задача. От друга страна, някои от работодателите не са адаптирали заплатите на служителите си спрямо растящата инфлация. А това също представлява пречка да намерят подходящите работници. Причината е, че неактуализираните заплати не привличат кадри, които да заемат тези свободни работни места.

В IT сектора и в компаниите, които обслужват чуждестранни клиенти, има непрекъснато търсене. Там и донякъде самите работодатели са предприели актуализации на заплатите. В тези сектори са и едни от най-високите възнаграждения изобщо на пазара на труда.

Обаче, ако вземем един сектор като производството, там работодателите трябва да предложат повишаване на заплатите.

В строителството също се наблюдава рязко покачване на възнагражденията в последно време, тъй като и там много трудно се намират квалифицирани кадри, които да заемат свободните позиции. Все по-често се налага да мислим в посока внос на кадри от други страни, които да успеят да попълнят празнините у нас.

Няма как да не ни се налага да не привличаме работна ръка от вън, защото нямаме достатъчно кадри. Колкото и да развиваме човешкия ресурс, това стана трайна тенденция.

Представете си едно много прецизно проучване на пазара на труда и на безработните лица за това каква част от тях искат да си намерят работа, защото много от тях не търсят заетост. Тази група от хора си намират различни варианти за препитание – например, дават имот под наем, получават доходи от роднини зад граница или имат други начини.

Но има и един друг проблем и той е свързан с преквалификацията на кадрите на пазара на труда. Това е труден процес. Затова е необходимо работодателите съвместно с правителството, държавата, синдикатите, въобще всички заинтересовани страни да изработят стратегия за това как да се преквалифицират хората и в кои професии. Аз обаче се опасявам, че дори това да бъде направено, отново няма да имаме достатъчно кадри. Ясно е, че страната ни никога не се е развивала положително в демографски аспект, затова винаги е изпитвала недостиг на квалифицирани кадри в икономиката.

Точно това е и причината да се вдигат и заплатите, защото когато няма достатъчно служители, работодателите са принудени да повишат заплащането. Получава се така, че за да намерят някой, който да заеме свободната позиция, работодателите правят огромни компромиси. Факт е, че в случаи на дефицити на кадри, те се принуждават да назначават хора които нямат добра подготовка.

Един директор на предприятие в Русе ми разказа как съвсем случайно заварил един от най-добрите си работници да изнася скъпа машина неправомерно и въпреки постъпката му, работодателят си взел машината и върнал провинилия се на работа. Причината е, че просто няма кой да заеме на негово място. Истината е, че ако го уволни, няма кой да заеме неговото място. Представете си каква е липсата. Затова призовавам, когато внасяме кадри от чужбина, те да са насочени в тези сектори и региони, където има огромна липса и съответно нужда от работници.