0

Зьолден,

Пламен Вълков, наш пратеник

 

Уникален успех постигнаха днес норвежките алпийци.

На старта на сезона за Световната купа при мъжете призовата тройка в гигантския слалом е за викингите. Първи в Зьолден е Александър Стен Олсен - 2:09,50 сек. Втори на 0,65 е Хенрик Кристоферсен, а трети на 0,66 сек завърши Атле Ли Макграт. За Норвегия това е първият требъл от 2015, когато на СуперхГ победи Свиндал, а след него бяха Йенсруд и Килде. 

Завърналият се след година пауза Лукас Пинейро Бротен стартира с №41 в първия манш, но с отличен втори завърши на четвъртото място.

Кралят на ските Марсел Хиршер отново стартира в Световната купа след пауза от 2051 дни. 35-годишният носител на 8 Големи кристални глобуса зае 23-то място, като само във втория манш той бе трети.

Пълно разочарование изживяха феновете на голямата звезда Марко Одермат. Носителят на СК падна в началото на първия манш и не завърши. За него това е първо отпадане в 1 манш на гигантски слалом от декември 2019, когато не завърши в Бийвър Крийк (САЩ).

Домакините също извижяха драма, защото звездите им Мануел Фелер и Щефан Бренщайнер не завършиха първия манш. Рекордните 17 200 зрители гледаха на живо състезанието при мъжете. С тези 15 800 от гигантския при дамите в събота общата бройка е 33 000, което не се е случвало досега в Зьолден. 

"Имам чувството, че днес се учех от грешките си от преди година, когато ме беше страх да си взема победата, каза след състезанието Олсен. - Състезанието за мен мина перфектно, защото дадох всичко от себе си. Конкурентите ми караха на макс и аз направих същото, за да победя. Сега трябва да се съсредоточа само върху това как да карам ски, а не само върху резултатите си. Много съм щастлив и за Лукас. Той е добър мой приятел и направи днес страхотен втори манш. Радостен съм, че трима норвежци сме на подиума".