0

М истериозна „врата“ внезапно се появи на Google Maps в района на Антарктида. Тази новина предизвика голям отзвук в социалните мрежи,  съобщава Daily Mail.

В сателитни снимки на Антарктида потребителите на социалните мрежи откриха обект с форма на врата. Мистериозната врата се намира югоизточно от японската станция Showa.

Потребителите активно обсъждат тази тема и дори започнаха да излагат свои собствени теории. Някои казват, че вратата прилича на къщата на Голямата стъпка, докато други казват, че изглежда като совалка от Стар Трек.

Учените обаче опровергават тези теории и твърдят, че във фотографията няма нищо мистериозно или мистично. Професорът по глациология Бетан Дейвис от Нюкасълския университет анализира изображението. Тя обяснява, че снимката показва топящ се айсберг, заседнал в плитки води. „Това е характеристика на района на неподвижен морски лед в Източна Антарктика“, отбелязва още тя.

Вулканологът професор Джон Смели подкрепи колегата си и добави, че в резултат на топенето на ледника на върха му се е образувала така наречената „врата“. Няма нищо притеснително, това е просто природен феномен, уверява той.