0

И зносът на европейско масло за Китай наду цените и в България, като пакетчето от 200 г достигна почти 10 лв. За по-малко от два месеца цените на маслото по европейските борси удариха неочаквани досега върхове. Така от обичайните 5500 евро метричен тон то вече върви на 9 хил. евро, обясни пред „Телеграф“ Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. 

Сделка 

Причината за това е сделката, която Европейският съюз е сключил с Китай за износ на европейско масло. Това удари по цените и на фермерското мляко, които в общността, а и в България вече стигнаха 1,40 лв. литъра. „Още през август започна да се усеща недостигът на мляко, защото изведнъж преработвателите пренасочиха количествата фермерско мляко за правене на масло, за да си изпълнят договорите. Обезмасленото мляко пък вече се прави на сухо, което на склад може да издържи две години“, допълни Михайлов. В България се произвеждат много малки количества масло, основно се доставя от ЕС, защото тук не се получават субсидии за преработка на мляко в масло, коментираха експерти от бранша. Много често се преопакова като българско.  

Сладкиши 

Космическите цени на маслото изправиха на нокти много от пекарите в западните страни заради предстоящите коледни празници и сладкишите, които трябва да се направят, съобщи Ройтерс. В България пък кризата се очаква да се усети по отношение на суровото мляко. Засега има достатъчно фермерско мляко, с което да се обезпечи производството на кисели млека и сирене за защитените продукти ЗНП, които задължително трябва да се доставят за училища и детски градини. За останалите млечни продукти по БДС ще се внася сурово мляко от Украйна, Полша, Унгария, допусна той. 

Кашкавал 

Според преработвателя ситуацията в България би трябвало да се успокои в началото на ноември, особено по отношение на цените на кашкавала. В момента един килограм е колкото два килограма свинско месо, което не е нормално, защото продуктът става напълно непродаваем, каза Михайлов.