0

Х идрогел, разработен от изследователи от Тексаския университет в Остин, може да даде на растенията силата да се хранят и поливат сами, позволявайки на фермерите да разчитат по-малко на напояване.

Нов тип „интелигентна почва“ има потенциала да позволи на културите сами да улавят вода от заобикалящата среда, иновация, която изследователите се надяват, че може да осигури алтернатива на традиционното напояване, тъй като обширната суша и екстремните температури застрашават фермите в Съединените щати, съобщава agriculturedive.com.
През юли изследователи от Тексаския университет в Остин обявиха разработването на нов хидрогелен материал, добавен към почвата, който може да доведе до растеж на по-големи, по-здрави растения, като същевременно използва по-малко вода и тор.

Отключва

Изследването, публикувано през лятото в ACS Materials Letters, установи, че растенията репички, вкоренени в хидрогелна почва, отбелязват 138% увеличение на дължината на стъблото, като същевременно използват приблизително 40% по-малко вода.
Jungjoon Park, завършил студент в Walker Department of Mechanical Engineering и водещ изследовател, каза пред Agriculture Dive, че хидрогелът използва определен полимер, отключващ способността на растенията да „събират влага по някакъв начин“. Чрез комбиниране на материала с почвата растенията могат да задържат по-добре вода и дори да се поддържат хидратирани при екстремни условия.
Хидрогелът работи приблизително като резервоар за абсорбиране и задържане на влага, освобождавайки вода в зависимост от температурата. Съставките на хидрогела гарантират, че растенията остават напоени дори в сухи условия, като абсорбират вода през нощта, когато е по-хладно, и след това я разпределят бавно през целия ден.
„С този вид интелигентна почва не е необходимо действително да напоявате толкова често поради изобилието на влага и позволява бавно освобождаване на оплодените по контролиран начин“, каза Парк.

Амоняк

UT Texas не е непознат за използването на хидрогелове за подпомагане на фермерите в сухи условия. През 2023 г. техните изследователи обявиха интелигентна земеделска система, проектирана с хидрогел на медна основа, който улавя излишните нитратни отпадъци от оттичането на торове и ги превръща в амоняк, който след това може да се използва повторно.
Тези хидрогелове, ако работят както е обещано, биха могли да предложат решение за свиващи се реки и снабдяване с подпочвени води, заплашващи селскостопанските дейности в САЩ. Комбинираните годишни загуби за селскостопанския сектор в Западния и Средния запад, причинени от сушата, са повече от 1,6 милиарда долара годишно, според доклад от Фонда за защита на околната среда.
Инока Амаракун, асистент професор по почвознание в Университета на Манитоба, е обнадежден, но леко скептичен относно изследванията на Парк. „Материалът трябва да се приложи в по-широк мащаб, с полеви изпитания, за да се оцени колко успешен може да бъде“, каза тя.
И все пак с последиците от изменението на климата, засягащи културите, които имат остра нужда от влага, синтетичният полимер, добавен към тора, може да бъде полезен.