0

М есец октомври е месецът на раздаването на Нобеловите награди. Те се възприемат за най-високото отличие, което може да бъде спечелено.

Традицията на самите награди обаче невинаги е била безоблачна. Селекцията и самото награждаване през годините са били съпътствани от множество скандали. 

Статистика

Съвсем доскоро до приза са се домогвали предимно мъжете. До 2022 г. Нобеловият комитет отличава общо 960 човека и 30 организации. Делът на жените в това число е нищожно. Едва 61 от лауреатите са жени, което е по-малко от шест на сто. Най-фрапантен е случаят с Джослин Бърнел.

Джослин Бърнел е пренебрегната

 Джослин Бърнел е пренебрегната
Getty Images

През 1967 г. тя прави исторически пробив в науката, като открива и документира пулсарите. Откритието наистина било феноменално, но организаторите я пренебрегнали.

НИКОГА НЕ Е КЪСНО ЗА СВАТБА И БЕБЕ: Звездите се женят на дърти години!

Нобел награда получават нейният асистент Антъни Хюиш и колегата ѝ Мартин Райл. Бърнел била мозъкът и нейният труд остава неоценен. Шушука се, че била неглижирана, защото е жена. Това е недоказано, защото пък преди нея Мария Кюри получава не една, ами две Нобелови награди.

Парадокс

През 1939 г. човечеството навлиза в най-кървавия конфликт в историята си, но точно в тази година на челно място в списъка на номинираните е Адолф Хитлер, който е основен подпалвач на войната. Впоследствие номинацията му е служебно изтрита. Нобеловият комитет се оправдава с неуместна шега и недоразумение, което остава неразбрано. Това не бил и единственият сблъсък на Хитлер с Нобеловите награди.

Хитлер я забранява в Германия

 Хитлер я забранява в Германия
Getty Images

Той ограбва паричните премии на трима германци от неговото време – това са Рихард Кун, който печели за постиженията си в химията през 1938 г., Адолф Бутенант, химия през 1939 г., и Герхард Домаг, медицина през 1939 г. Тримата се простили с паричните награди, които към днешна дата възлизат на по над милион долара. Хитлер забранява със закон германци да получават Нобелови награди и премиите към тях. 

РАЗВОД МИ ДАЙ: Знаменитости сменят съпрузи като носни кърпи!

Но паричният еквивалент невинаги е най-важен. Приближеният до руския президент Владимир Путин олигарх Алишер Усманов решава, че на всяка цена трябва да има на стената си най-престижната световна награда. Проблемът бил, че не е направил нещо запомнящо се, но пък имал милиарди.

Руският милиардер Усманов иска да си я купи

 Руският милиардер Усманов иска да си я купи
Getty Images

Усманов плаща 4,7 млн. долара и купува златния възпоменателен медал на лауреата на Нобел - биолога Джеймс Уотсън, откривател на ДНК, който наскоро се прости с нея, но по друг повод. Избухва страхотен скандал и в крайна сметка Усманов бил принуден да върне медала на неговия законен собственик, а парите отишли за благотворителност.

ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ: Звезди крият до последно паралелни връзки!

Руска връзка има и в скандалите, свързани с даването на Нобелова награда за мир, веднага след Втората световна война. Съветският диктатор Йосиф Сталин, сатрап, отговорен за смъртта на десетки милиони човешки същества, е съвсем сериозно номиниран за наградата за мир през 1945 и 1949 година. Като победители във войната СССР поискали всичко, но не го получили.

Удивление

През 1919 г. Фриц Хабер получава Нобелова награда за химия. Негово откритие са изкуствените торове, които повишават многократно добивите от земеделски култури и спасяват милиони от гладна смърт. Но това не е единственото откритие на Хабер. Негово творение са бойните отровни газове, които се превръщат в първото оръжие за масово унищожение през Първата световна война. Има  няколко опита да бъде отнета Нобеловата награда на Хабер, но това така и не се случва.

АФЕРИ: Звезди крият тайни деца!

През 2008 г. Нобелова награда за медицина получава Харалд Хаузен за изследванията си на човешкия папилома вирус и влиянието му върху предизвикване на рак на шийката на матката. Журналистическо разследване доказва, че Хаузен е работил за „Астра Зенека“ и получавал пари от концерна, който имал още двама свои представители в Комитета, определящ победителя. Малката подробност е, че „Астра Зенека“ била по онова време единственият производител на ваксина срещу ЧПВ.

Бързо за традицията Нобелова награда получава и бившият американски президент Барак Обама. През 2009 г. той е отличен за приноса си за световния мир. Обама обаче получава наградата само девет месеца след началото на първия му мандат като президент. Той не е разполагал с физическото време да има свой принос. В правилата за раздаването на наградите изрично е записано, че награденият е трябвало да се занимава поне година с дейността, за която е отличен. 

През 2012 г. пък Нобеловата награда за мир бе връчена на Европейския съюз за приноса на организацията за мира на планетата. Любопитното е, че всъщност наградени са всичките 500 милиона жители на Съюза, който тогава включва и Обединеното кралство. В известен смисъл всеки един от нас.  

ЗАГЪРБИЛИ СПОРТНИ КАРИЕРИ: Звезди на косъм от медалите!

През 1994 г. Ясер Арафат, Ицхак Рабин и Шимон Перес си поделят Нобеловата награда за мир за това, че са решили проблемите между евреи и палестинци, с което се установил мир в Близкия изток. Мирът там обаче, както видяхме, е недълготраен.

Друго удивление предизвиква още един приз. През 1949 г. Антонио Егас Мунис получава Нобелова награда да откриване на лек срещу някои психически разстройства. Става дума за лоботомията, която доказано инвалидизира хората.

Пропуски

Въпроси предизвикват обаче не само получилите престижната награда. Не по-малко любопитни са историите и с тези, които не успяват да се домогнат до нея. Махатма Ганди е номиниран цели пет пъти за приноса си в борбата срещу робството и сегрегацията. Никога не я печели.

Махатма Ганди е номиниран 5 пъти, но не печели

 Махатма Ганди е номиниран 5 пъти, но не печели
Getty Images

Печели я обаче Боб  Дилън.

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛЪСКАВИЯ ЖИВОТ: Звезди под властта на хапчетата!

Всъщност човек като Боб Дилън е предпочетен пред творци като Джеймс Джойс, Марк Твен, Джордж Оруел, Хенрик Ибсен. Списъкът е дълъг. И както във всяко съревнование ще има въпроси защо един е награден, а друг не.