0

Т оплата есен дава „самочувствие“ на кърлежите и те се разхождат на воля в търсене на жертви, в които да се впият. 

Ухапването от тези паякообразни крие много опасни инфекции, включително енцефалит и борелиоза. Най-важното в такава ситуация е да разпознаете гризването от кърлеж навреме.

Веднъж попаднали в човешкото тяло, кърлежите обикновено се залепват в подмишниците, шията, зад ушите и по главата, в слабините или задните части - накратко, на места с тънка кожа, тъй като тя е много по-лесна за пробиване.

Ако паразитът все още не е имал време да се насити и да падне сам, тогава в този случай е много по-лесно да се вземат предпазни мерки, тъй като знаете (поне приблизително) какво да очаквате от такава атака. Но ако не сте го намерили навреме, как можете да разберете, че ухапването е именно от кърлеж?

Точка

Погледнете внимателно мястото на ухапване: ако там се вижда малка тъмна точка или издатина, като след ухапване от комар, и около нея се появява кръгло или овално червеникаво петно, това означава, че ви е навестил кърлеж. Обикновено такова зачервяване изчезва без следа два до три дни след появата му.

Въпреки това, при деца, възрастни хора и страдащи от алергии, областта на кожата с ухапване често започва да сърби и върху нея може да се появи обрив или подуване. Тази реакция настъпва или веднага след засмукването на паразита, или през следващите два дни. В такива случаи лекарите обикновено препоръчват прием на антихистамини за облекчаване на симптомите.

Мишена

Въпреки това, понякога ухапването от кърлеж изглежда малко по-различно, наподобяващо мишена: около червеното петно се появява голям червеникав пръстен от обрив - така наречената еритема. В някои случаи кожата между пръстена и мястото на ухапване става по-светла.

По правило такава клинична картина се появява една до две седмици след атаката на кръвопийците, а понякога дори месец по-късно. Ако забележите такава „мишена“ на кожата си, незабавно се консултирайте с лекар: такива симптоми се появяват при заразяване с борелиоза (Лаймска болест), която без подходящо лечение води до тежка инвалидност.

Автор: Цвета Дилова