0

В истински дом на приказките е преобразена стара къща в  село Шейново след продължила близо година работа на художника Михаил Вълчев, който от 13 години се е специализирал в областта на аерографията.

В истински дом на приказките е преобразена стара къща в  село Шейново след продължила близо година работа на художника Михаил Вълчев, който от 13 години се е специализирал в областта на аерографията.

Върху близо 120 кв м стара мазилка възпитаникът на казанлъшката ПГПИД „Академик Дечко Узунов“ е нарисувал сцени от възрожденския бит. Идеята е на собственика на къщата Ивайло Иванов, който съчетал уменията на Михаил със собствените си възгледи за живота, в процеса на съвместната работа се родила и приказката, в която са съчетани мотиви от фолклора и легендите.

В началото била само една стена, след завършването й станало ясно, че апетитът идва с…яденето и Ивайло помолил Михаил да продължи. Ситуацията се позатегнала с коронавирусната пандемия, но в крайна смета вътрешното оформление на двора приключило навръх студентския празник 8 декември. Междувременно узряла идеята да се продължи върху оградната стена, където предстои да бъде оформено ново стенописно пано върху поне 30 квадратни метра.

Това е не е първа работа с подобни мащаби за Вълчев: преди година той нарисува картина на Чудомир от серията му Нашенци върху калкана на нова кооперация в родния си Казанлък. Негова работа е образът на Гео Милев в едно от фоайетата на училище, а във ФБ-профила си наскоро Михаил е написал: След като скоро навърших 33 / Христовата възраст / реших да си направя една равносметка за направеното през изминалите години...
НАЧАЛОТО... на 19 години, ще го нарека сезон 2006-2007.а.Лудото начало, запознанството с Пламен Сираков-човекът който ми отвори очите за работата на терен. Започнах като момчето което бъркаше лепило, правеше бой, чистеше и попиваше от видяното и за около 6 месеца станах чиракът, помощникът , дясната ръка която вече поемаше част от бремето и отговорността.После дойде шокът от смърта, смърта на учителя и приятеля…Пламен почина при катастрофа, след това... трябваше някой да завърши започнатото...“ .

Собственикът на приказната къща Ивайло Иванов коментира, че работите на Михаил са в памет на татко му Митко, който прекарал последните близо 30 години от живота си като емигрант в Англия след като напуснал България без документи за самоличност през 80-те години на миналия ХХ век. Сред образите по фасадата е и на войводата Хаджи Димитър, там е и стих на Ботев, уточнява той.