0

Д а се създаде „Квартал на обезщетените“, в който да бъдат събрани частните терени, намиращи се и заплашващи бъдещето на Южния парк в София. Най-вероятно той ще се намира в северните райони на града, но не е изключено такъв парцел да се намери и на друго място в столицата и в тази посока може да помогне областният управител. Предложението е на районния кмет на „Триадица“ Димитър Божилов, който пред „Телеграф“ коментира, че двата варианта за справяне с надвисналия проблем са тези имоти да бъдат изкупени или преместени. „Разполагайки с ограничен бюджет, ще ги изкупуваме до второ пришествие. Това ще са по 2-3 имота на година, което означава, че се очертава необозрим срок, в който това ще се случи. Затова аз оттеглих предложенията си за изкупуване, които бяха едни и същи от четири години насам“, каза той.

Имоти

В територията на парка има 96 частни терена, които се простират на обща площ от 510 дка. Те се намират в яката на юг – това е към „Хенрих Ибсен“ и „Козяк“, има и към центъра на парка, като в някои от тях се намират езера, детски съоръжения, алеи, паркова мебел. По думите му, ако собствениците оградят терените си, хората няма да могат да влизат в парка откъм „Кишинев“, където детската площадка попада в частни територии. „Ако собственикът огради, ще трябва да се обикаля и да се влиза от друго място в парка“, коментира кметът. Божилов заяви, че заради оскъдните средства за изкупуване той предлага друг механизъм, по който да бъдат обезщетени собствениците, а именно да се намери парцел – бил той на някоя държавна институция или ведомство, който да се превърне в „Квартал на обезщетените“. „Големи имоти, отредени за озеленяване в парка, се заменят за доста по-малки, но урегулирани имоти, в които се допуска застрояване, собствениците ще бъдат много щастливи“, добави той. Попитан защо не ги дарят, Божилов каза, че не искат, а някои дори са завели и дела за заплащане на обезщетение като един вид наем, че не могат да си използват имота, за който плащат данъци.

Обезщетение

Кметът поясни, че терените няма да се заменят с такива в реални граници. „Това е имот за парк. Той няма градоустройствени показатели, които да са високи“, посочи той и даде за пример, че ако един имот е 10 дка, собственикът ще получи по-малко дори и от 5 дка, защото ще се прецени и икономическата му тежест, а не само площта му, и добави, че на новия парцел няма да има по-високи сгради от 4-5 етажа. Според него кварталът може да се обособи като градоустройствена процедура в рамките на два месеца. Следва решение на СОС и се стартират преговори за всеки имот.