0
Ит теките с фиксирана лихва, които ударно се предлагаха от всички банки и се търсиха от всички новодомци през миналата година, вече регистрират спад на своите привърженици.
 Причината е в силната динамика на пазара на ипотечни кредити и постоянното понижаване на лихвените проценти, което означава, че обвързването с една твърда лихва за периода в следващите няколко години най-вероятно ще бъде неизгодно. Това коментира шефът на консултантската компания КредитЦентър Тихомир Тошев.
Нулева
Индикатори сочат, че низходящата тенденция при лихвите ще се запази. От една страна банките продължават да имат достъп до все по-евтин ресурс от европейските си банки-майки. В страните от еврозоната лихвите по някои продукти и депозити дори вече са отрицателни. Това означава, че на европейските банки е по-изгодно да държат част от парите си в български банки при нулева лихва, отколкото да губят от парите си.
От друга страна на местно ниво привлечените депозити не намаляват своя обем, а дори напротив - растат, въпреки почти занулените вече лихвени нива, които банките в България плащат на вложителите. За сравнение само през последната една година депозитите на домакинствата са се увеличили с около 2 млрд.  лв., което е значително увеличение, особено като се имат предвид и печалните събития с Корпоративна търговска банка.
Предоговаряне
Всичко това означава, че кредитните институции имат възможност да отпускат все по-нисколихвени ипотечни кредити, стига насреща си да имат коректен платец. Алтернативната опция са появилите се оферти за фиксиране на лихвата за определен средносрочен период.
Така например Първа инвестициоинна банка предлага закотвяне на лихвата и съответно на месечната вноска за период до три години, като след това се дава възможност за предоговаряне на условията за нов сходно дълъг период. Основен момент при изплащането на ипотечните заеми сега е именно възможността по-активно да се предоговарят условията с банката. Това се позволява от отпадналата със закон такса за предсрочно погасяване. Липсата й гарантира на потребителите, че ще могат да изискват от банката си актуални към пазара лихви или в противен случай да изберат рефинансиране на кредита чрез заем от друга банкова кредитна институция.
Преобладаващата част от банкерите обаче предпочитат да подобрят условията за своите съществуващи клиенти и да ги задържат, отколкото да ги оставят да идат при конкуренцията и съответно да изместят всичките си сметки и спестявания при тях, коментират представители на бранша.