0

В секи градинар си мечтае за богата реколта от вкусни домати.

Има няколко тайни в отглеждането им, които, ако ги спазвате, няма да бъдете разочаровани от добива през лятото.

Всеки градинар си мечтае за богата реколта от вкусни домати.

Има няколко тайни в отглеждането им, които, ако ги спазвате, няма да бъдете разочаровани от добива през лятото.

На първо място винаги засаждайте на ново място. Проблемът с доматите е, че са податливи на множество заболявания - гъбични, бактериални и вирусни. Затова всяка година намирайте ново място на доматите, не само за да бъдат те здрави и силни, но и да ги предпазвате от болести, пише „Рурълспраут“. Премествайки ги из градината, ще им осигурите и свежи хранителни вещества, от които те имат голяма нужда.

Правило

На второ място - засаждайте доматите надълбоко. Разбира се, не ги садете като дръвчетата, чиито корени растат различно. Когато говорим за засаждане надълбоко обаче, се има предвид, че това се отнася за разсада, не за семената. Затова копайте дълбоко - на дълбочина поне 15-20 сантиметра. Има и друго правило, което някои препоръчват - приблизително 2/3 от доматеното растение трябва да е под земята, като само горните листа да се подават над нея.

Каква е причината за това? По този начин помагате на растението да формира корени по-надълбоко, които по-бавно ще изсъхнат. В същото време това придава стабилност на растението, което скоро ще добие размерите на храст.

Повдигане

Стъпка три - осигурете опора на растението в самото начало. С цел да предотвратите болести, препоръчително е да повдигнете наземните части над земята. Това увеличава циркулацията на въздух както за плодовете, така и за листата, като в същото време подобрява достъпа до слънчева светлина. Тези два фактора играят изключително важна роля при зреенето на доматите.

Колци

Има различни начини да осигурите опора на доматите, включително с добре познатите дървени колци, към които да привържете растението с връзка от естествена материя. Опора трябва да осигурите веднага, защото ако направите това по-късно, има опасност да повредите кореновата система.

Стъпка четири - не забравяйте подхранването. При самото засаждане можете да добавите натрошени яйчени черупки за допълнителен калций на дъното на дупката. Хвърлете и малко зрял компост. Използвайте тази рецепта и за да подхранвате растенията, докато растат през сезона. Ще бъдете възнаградени с най-вкусните домати, които сте имали.

Мулч

Тайна №5 - мулчът е най-добрият приятел на доматите. Листата на растението обичат светлината и много свеж въздух. Основата на доматите обаче също има нужда от внимание. Слагането на мулч при засаждането едновременно предпазва от появата на плевели и задържа влагата в почвата. Сами трябва да установите коя е най-подходящата дебелина на слоя, като имате предвид, че доматите обичат топлата почва. Сламата е добър органичен вариант за мулчиране.